Συρία: «Δεν θα υποκύψουμε, ακόμα κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος»–Φάισαλ Μόκνταντ :»Ντροπιαστική η στάση της Γαλλίας για Συρία» –«To Iράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία»

Σχολιάστε

Το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας, «ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φάισαλ Μόκνταντ.
«Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του» είπε ο Μόκνταντ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι η Δαμασκός θα κινητοποιήσει τους συμμάχους της απέναντι στον γαλλοαμερικανικό άξονα και πρόσθεσε ότι το καθεστώς έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση. «Δεν πρόκειται να δώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει η Συρία (…) Η Συρία έλαβε όλα τα μέτρα για να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση», είπε.
«Αν η Γαλλία θέλει να στηρίξει την Αλ Κάιντα και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως τους στήριξε στην Αίγυπτο και σε άλλε περιοχές του κόσμου, οδεύει προς μια αποτυχία στη Συρία», είπε ο Μόκνταντ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών, στη Δαμασκό.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση στην περιοχή μετά την έναρξη αυτής της επίθεσης», προειδοποίησε εξάλλου ο Μόκνταντ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ ελ Μοκντάτ, δήλωσε πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ οργανώσουν επιχείρηση κατά της Δαμασκού, τότε η Συρία δεν θα χτυπήσει μόνο το Ισραήλ, αλλά και την Ιορδανία και την Τουρκία!

Ο Μοκντάτ ανέφερε πως σε περίπτωση αμερικανικής επιχείρησης, οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή η Τουρκία και η Ιορδανία, «πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές» και πρόσθεσε πως ¨ Όταν αρχίζει ο πόλεμος, κανείς δεν ελέγχει το τι θα γίνει. Πιστεύουμε πως μια οποιαδήποτε επέμβαση στην Συρία θα προκαλέσει σίγουρα χάος στο σύνολο της περιοχής και ακόμη παραπέρα¨.

Η Τουρκία παρέχει απόλυτη στήριξη στην επιχείρηση, Η Ιορδανία ανακοίνωσε την αμεροληψία της, αλλά οι αντάρτες που εκπαίδευσε η CIA σε αυτή τη χώρα και στην Σαουδική Αραβία, αυτή την στιγμή μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τα tourkikanea ο Μοκντάτ δήλωσε πως ¨Εάν η επίθεση αρχίσει από την Ιορδανία, τότε η Ιορδανία θα πονέσει¨.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυτή τη στιγμή κινητοποιούν τους συμμάχους τους ενόψει μιας επίθεσης εναντίον της Συρίας. Νομίζω ότι και η Συρία, από την πλευρά της, έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει τους δικούς της συμμάχους και αυτοί οι τελευταίοι θα της παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη» συνέχισε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό. «Με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ η Συρία έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση η οποία δεν νομιμοποιείται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

 «Το Ιράν, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και ορισμένες αραβικές χώρες απορρίπτουν αυτήν την επίθεση και είναι έτοιμες να αντισταθούν στον πόλεμο που θα κηρύξουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, στη Συρία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μόκνταντ, «η στάση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη». Κατά τον Σύρο αξιωματούχο, η Μόσχα τηρεί μια «υπεύθυνη στάση (….) υπέρ της ειρήνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr–http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1864624

Φάισαλ Μόκνταντ :»Ντροπιαστική η στάση της Γαλλίας για Συρία»

«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ τη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι έχει «υποδουλωθεί» στις ΗΠΑ.

«Είναι ντροπή να λέει ο Γάλλος πρόεδρος ότι αν το εγκρίνει το Κογκρέσο θα πάει σε πόλεμο, σαν να μην έχει δική της άποψη η γαλλική κυβέρνηση», είπε ο Μόκνταντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύρος αξιωματούχος αναφερόταν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που αναμένεται να ψηφίσει εντός των επόμενων ημερών για να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Αυτά είναι γελοιότητες. Αυτή είναι η Γαλλία, ο πολιτισμός και η ιστορία της; Αυτές είναι οι γαλλικές αξίες; Η Γαλλία έχει υποταχθεί πλήρως στην αμερικανική πολιτική για την περιφέρεια (της Μέσης Ανατολής). Η Γαλλία έχει γίνει φέουδο (των ΗΠΑ). Η Γαλλία αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό» τόνισε ο Μόκνταντ.

«Η εξωτερική πολιτική που ασκεί επί του παρόντος η γαλλική ηγεσία είναι ντροπιαστική και δεν αξίζει το σεβασμό της Συρίας, ούτε και οποιουδήποτε άλλου μέρους του κόσμου», συνέχισε. «Ελπίζω ότι το γαλλικό κοινοβούλιο θα επιδείξει φρόνηση και αμεροληψία και θα διακρίνει τα πραγματικά συμφέροντα της Γαλλίας», κατέληξε ο Σύρος υφυπουργός.

defencenet.gr— 04/09/13 – 20:48

«To Iράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία»

«ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΟΝΤΣ»της επίλεκτης μονάδας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων,

Το Ιράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία απέναντι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάσεμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, της επίλεκτης μονάδας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Τύπο.

«Οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Ο στόχος τους είναι να καταστρέψουν το μέτωπο αντίστασης (απέναντι στο Ισραήλ).

Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τη Συρία», πρόσθεσε ο στρατιωτικός διοικητής σε ομιλία του ενώπιον της Συνέλευσης των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του συμβουλευτικού αυτού οργάνου.

Ο διοικητής δεν διευκρίνισε τη φύση της υποστήριξης αυτής την ώρα που το Ιράν διαψεύδει πάντα ότι έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για την υποστήριξη του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ωστόσο ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατού του Ιράν, είχε παραδεχτεί τον Σεπτέμβριο του 2012 ότι τα μέλη της Δύναμης Κοντς, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ήταν παρόντες ως σύμβουλοι στη Συρία και στον Λίβανο.

Ο Σολεϊμάνι δήλωσε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στις 21 Αυγούστου είναι «πρόσχημα» για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα μιας άμεσης συστράτευσης των ενόπλων δυνάμεων στο πλευρό της Συρίας. «Οι Σύροι δεν έχουν ανάγκη να τους προμηθεύσουμε όπλα γιατί διαθέτουν δικό τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «, δήλωσε σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη, βασική περιφερειακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα κάνει «τα πάντα» για να αποτρέψει μια επίθεση κατά της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του χθες στην Συνέλευση των εμπειρογνωμόνων, τα οποία δημοσιεύει ο Τύπος.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας αντίκειται στα συμφέροντα της περιοχής, αλλά και στους φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε.

 Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και άλλες χώρες κατηγορούν τη κυβέρνηση της Συρίας ότι είναι πίσω από την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 1.500 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Μετά την επίθεση αυτή το Ιράν ενέτεινε τις προειδοποιήσεις για αποσταθεροποίηση της περιοχής σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Δαμασκού.

defencenet.gr— 05/09/13 – 12:08

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s