ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ: Τέλος εποχής – Εκκαθάριση εν λειτουργία και … αντίο!

Σχολιάστε

ΕΓΙΝΕ-ΦΥΣΙΚΑ-ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Η ΤΡΟΪΚΑ

Τέλος εποχής για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τον Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), αλλά και για την ΛΑΡΚΟ που σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα του κόσμου θα αποτελούσε και αυτή αμυντική βιομηχανία με δεδομένο ότι το σπάνιο νικέλιο χρησιμοποιείται πρωτευόντως σε αμυντικές κατασκευές και ειδικά σε προϊόντα αεροναυπηγικής.

Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς-Μπενάκης κι ο φερόμενος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος ΜπενιΤουργκούτογλου κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν την χειρότερη όλων των λύσεων για τους εργαζόμενους και για το μέλλον των εταιρειών, επιλέγοντας την εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παραμερίστηκε εντελώς και αυτό ήταν αναμενόμενο: Μπορεί ο Αβραμόπουλος να είναι ισχυρός κι η Φώφη Γεννηματά να είχε καλές προθέσεις, αλλά ο Στουρνάρας είναι ο εκπρόσωπος των πραγματικών κυβερνητών της χώρας, οπότε έγινε αυτό που ήθελε αυτός.

Εκκαθάριση εν λειτουργία σημαίνει ότι οι παραπάνω εταιρείες κλείνουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά,, μέχρι στιγμής για τον διαχωρισμό των πολιτικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΕΑΣ.

Οι πληροφορίες που ερχόντουσαν το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών ήταν πολύ συγκεκριμένες: Πώληση της ακίνητης περιουσίας των ΕΑΣ ήθελαν και θέλουν μέσω της εκκαθάρισή της.

Τώρα, αν μείνουν 150 εργαζόμενοι, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα έχει και αμυντική βιομηχανία.

Τώρα, θα πει, κάποιος, ίσως και δικαιολογημένα, «Γιατί, υπάρχει και τώρα αμυντική βιομηχανία;». Μπορεί το ερώτημα να έχει βάση, αλλά την αμυντική βιομηχανία δεν την εξαέρωσε η τρόικα, αλλά οι μέχρι σήμερα κυβερνήτες της χώρας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ θέλουν τόμους για να καταγραφούν.

Σήμερα, την ώρα που ο εχθρός της χώρας και αυτός που διεκδικεί εδάφη και έλεγχο περιοχών, έχει μια πολεμική βιομηχανία προσανατολισμένη στην εν όπλοις κυριαρχία, η ελληνική αμυντική βιομηχανία «εκκαθαρίζεται εν λειτουργία».

Πηγή : defencenet.gr— 02/09/13 – 22:18
Χωρίς ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ δεν έχει δόση…

Χωρίς ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ δεν έχει δόση...

Στον αέρα βρίσκεται η καταβολή του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου από χθες, μετά και την σοβαρή εμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών με αφορμή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο.Ρεν ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε λέξη προς λέξη το χωρίο της έκθεσης της τρόικας που αναφέρεται στο θέμα της εκκαθάρισης και προετοιμασίας για ιδιωτικοποίηση των τριών εταιριών, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των προθέσεων των δανειστών.

Σίμον Ο’Κόνορ: «Το Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή των αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν η πρόταση της ελληνικής πλευράς έπασχε κυρίως από πλευρά «δημοσιονομικής επίπτωσης» χωρίς ωστόσο κανείς στις Βρυξέλλες να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα ποσά. Επί της ουσίας η κυβέρνηση, αν θέλει να λάβει το 1 δισ. που απομένει από τη δόση του Ιουνίου (0,5 δισ. από τον EFSF και 0,5 δισ. από τα λεγόμενα SMP’s) και να ελπίζει σε έναρξη των συζητήσεων για την κανονική δόση του τριμήνου που έπεται (3 δισ. από EFSF και 1,8 δισ. από το ΔΝΤ) πρέπει να αποφασίσει και τεκμηριωμένα να παρουσιάσει το πώς θα κλείσει, ή το πώς θα πουλήσει τις τρεις εταιρίες μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η τρόικα εμμένει στο θέμα καθώς πέραν του προϋπολογισμού επηρεάζεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Η δε κυβέρνηση, αν δεν λάβει εγκαίρως τα 0,5 δισ. των SMP’s δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει τον το budget του 2013, πόσο μάλλον να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμούν κύκλοι κοντά στις συζητήσεις, σχολιάζοντας την πρακτική της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί δημοσιονομικά στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης εγγράφοντας τα SMP’s στα έσοδα.

Η κυβέρνηση ήλπιζε στο 1 δισ. του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου για να μπορέσει να αντέξει χωρίς άλλες εισροές από Βρυξέλλες και ΔΝΤ για όσο χρειαστεί η κανονική διαπραγμάτευση για τον έλεγχο του τριμήνου, ίσως και να βγάλει τη χρονιά. Μετά το eurogroup του Ιουλίου ο υπουργός οικονομικών είχε υπολογίσει δημόσια ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Καθώς όμως ο έλεγχος αρχίζει μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εταίροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των κανόνων του ΔΝΤ και θα συρθούν να συζητήσουν την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και κατά συνέπεια το νέο πρόγραμμα. Όσο διαρκούν οι συζητήσεις, αν η χώρα δεν εισπράξει έστω το 1δισ. του υπολείπου του Ιουνίου, τα arrears πρόκειται να εκτοξευτούν με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ΑΕΠ και τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές από κράτη μέλη και θεσμούς, η δυσπιστία δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν γιατί η κινητικότητα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αμφισβητούν το αν η Ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δεύτερο κύμα των 12.500 και δεν βλέπουν πλήρη ρύθμιση στα χρέη των δήμων προς ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Παρομοίως, οι Βρυξέλλες αναμένουν το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων πριν τις 20 Σεπτεμβρίου και διερωτώνται πόσα σημεία από την 10σέλιδη checklist των προαπαιτουμένων που συνοδεύουν το μνημόνιο θα έχουν εκπληρωθεί με πειστικό τρόπο. Όλα αυτά προφανώς επιδεινώνουν το κλίμα στη γενικότερη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: Real.gr

http://www.enikos.gr/economy/170883,Xwris_ELBO_EAS_LARKO_den_exei_dosh.html

04/09/2013 07:18

Γιατί κλείνουν τις αμυντικές βιομηχανίες; Γιατί θέλουν την ΗΤΤΑ της Ελλάδας…

ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι εξελίξεις στο θέμα των 3 βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο παρά μια συντονισμένη προσπάθεια αποβιομηχάνισης και των ελάχιστων τελευταίων ιχνών της βιομηχανίας της χώρας από την τρόικα.

Και αυτό είναι το πιο ύποπτο. Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την λεηλασία συγκεκριμένων «φιλέτων» γης, ούτε να μην προκαλούν άλλα ελλείμματα οι συγκεκριμένες βιομηχανίες αφού μπορούν εύκολα να πωληθούν από την στιγμή που υπάρξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Θέλουν να τις κλείσουν.

Για να μην έχει η χώρα δυνατότητα ούτε καν σφαίρες να κατασκευάσει, να μην μπορεί να συντηρήσει ή να εκσυγχρονίσει ούτε ένα όχημα, να μην παράγει το υπερπολύτιμο νικέλιο. Θέλουν την εν ψυχρώ παράδοσής της. Την ήττα της.

Και η κυβέρνηση το δέχεται συντελώντας στην εσχάτη προδοσία, αν δεν την επιδιώκει, στον ποινικό κώδικα είναι ισοδύναμα.

Δεν τίθεται θέμα «νοικοκυρέματος» των εν λόγω βιομηχανιών. Μπορούν να πωληθούν με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Η ρωσική Rosoboronexport και εγγράφως το έχε δηλώσει με επιστολή του γενικού διευθυντή της Α.Ισάακιν προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Πείτε μας ποια θέλετε να αγοράσουμε εκ των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και θα τις αγοράσουμε».

Ενδιαφέρον υπάρχει και από αμερικανικής, αλλά και γερμανικής πλευράς έστω της «αμαρτωλής» Rheinmetall.

Αντ’αυτού τις κλείνουν. Αν τελικά τελεστεί το έγκλημα, να γνωρίζουν ότι έπεται και η τιμωρία…

 defencenet.gr–03/09/13 – 19:33

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s