Βίντεο που συγκλονίζει: Άρματα Τ-72 & ΤΟΜΑ ΒΜP-2 του Συριακού Πεζικού σε σκληρό αστικό αγώνα

Σχολιάστε

Λίγες ώρες πριν την αποφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την έγκριση έναρξης της επίθεσης στην Συρία, η αραβική χώρα «μετράει» τις δυνάμεις της και εξαπολύει τις τελευταίες μεγάλες επιθέσεις πριν η βροχή των Tomahawk σκεπάσει τον ήλιο επάνω από την χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, αλλά παραμένουν μεγάλες και ικανές για το είδος των επιχειρήσεων (ανταρτοπόλεμος και αστικός αγώνας με αντάρτες) που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί, το μεγαλύτερο σε διάρκεια βίντεο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα με την εμπλοκή βαρέων αρμάτων μάχης Τ-72 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2 σε αστικές συγκρούσεις βλέπουμε την υποδειγματική και ριψοκίνδυνη (με την έννοια ότι είναι εκτεθειμένοι σε αντιαρματικές βολές) ενέργεια του συριακού Πεζικού.

Δείχνει μια συνολική εικόνα επιχείρησης αστικού αγώνα με χρήση βαρέων αρμάτων και ΤΟΜΑ και εντυπωσιάζει η σκληρότητα της σύγρουσης. Προσέξτε την χρήση καπνογόνων από τα άρματα όταν περνούν από σημεία που οι ισλαμιστές μέσα στα ερείπια έχουν οπτική θέα.

Οι Σύροι αρματιστές και στρατιώτες δείχνουν καλή εκπαίδευση και πειθαρχία (τα οχήματά τους βέβαια φέρουν τα σημάδια μεγάλης ταλαιπωρίας και χρήσης στο πεδίο της μάχης) αλλά πάνω απ’όλα δείχνουν  αποφασισμένοι.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Το 50% των απλών οπλιτών είναι σουνίτες (πρν από τον πόλεμο ήταν το 70%) οι οποίοι απλά δεν θέλουν την αλ Κάϊντα στην χώρα.

Οι μονάδες του Στρατού Ξηράς που αναμένεται να δεχθούν τα σημαντικότερα πλήγματα είναι και οι πλέον αξόμαχες αυτή την στιγμή: Επτά μεραρχίες τεθωρακισμένων, τρεις μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, δύο μεραρχίες των ειδικών δυνάμεων και η μεραρχία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς η οποία ιδρύθηκε το 1976 και ευθύνη της είναι η ασφάλεια της Δαμασκού.

Η δυναμικότητα των ειδικών δυνάμεων και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς θεωρείται γενικά ανώτερη από εκείνην του στρατού γενικότερα.

Σε αυτά τα δύο σώματα προστεθούν η 3η και η 4η μεραρχία, είναι οι κυριότερες δυνάμεις που θα βασιστεί η Συρία για να «απορροφήσουν» την επίθεση και να κρατήσουν όρθια την χώρα. ΟΙ δυνάμεις τους δεν ξεπερνούν τους 50.000 άνδρες, αλλά είναι καλά οπλισμένες και έχουν υψηλό ηθικό.

Άλλες 50.000 άνδρες του τακτικού Στρατού μάχονται σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των Λιβανέζων της Χεζμπολάχ που είναι σύμμαχοι του καθεστώτος.

Δηλαδή συνολικά 100.000 προσωπικού είναι αυτή την στιιγμή η βέβαιη και αξιόμαχη δύναμη του τακτικού συριακού Στρατού που μάχεται τους αντάρτες.

Υπολογίζονται εντός της Συρίας αυτή την στιγμή σε 10-15.000 άνδρες. Μικρός πρέπει να είναι και ο αριθμός των Ιρανών. αν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1000 άτομα.

Όμως το Ιράν έχει προσφέρει πάρα πολλά στο τομέα της εκπαίδευσης και της επιμελητειακής υποστήριξης στην Συρία.

Η μεγάλη βελτίωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην απόδοσή τους εντός αστικών περιοχών, οφείλεται στην εκπαίδευση σε τακτικές ανταρτοπολέμου που έχουν παράσχει σε εκατοντάδες Σύρους αξιωματικούς οι Ιρανοί εντός του Ιράν.

Υπάρχουν όμως διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν το καθεστώς και ανέρχονται μεταξύ 70.000 και 100.000 ανδρών. Είναι Αλεβίτες, Κούρδοι και Χριστιανοί. Προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και έχουν αναχαιτίσει σε πολλά σημεία της χώρας, ειδικά στα βόρεια και βορειοανατολικά τους ισλαμιστές.

Σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα ο αρθμός τους δεν έχει επηρεαστεί τόσο από τις απώλειες, όσο από την έλλειψη ανταλλακτικών. Πάντως η Αεροπορία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και τα αεροσκάφη υπάρχουν.

Απλά έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι βάσεις. Μόνο 5 αεροδρόμια από τα 24 της συριακής Αεροπορίας είναι ασφαλήκαι ενεργά και μπορούν να επιχειρήσουν τώρα συριακά αεροσκάφη.

Γενικά το αν θα κερδηθεί η μάχη από τον Άσσαντ θα εξαρτηθεί από την ενεργό υποστήριξη στο πρόσωπό του και στο καθεστώς από τους πολίτες της Συρίας…

defencenet.gr— 09/09/13 – 14:37

Ρώσοι αναλυτές: «Ίσως η συριακή αεράμυνα αντέξει 72 ώρες»

Το σύστημα συριακής αεράμυνας σύμφωνα με Ρώσους «ειδικούς στρατιωτικούς αναλυτές» διαθέτει την δυνατότητα να «αντισταθεί» με επιτυχία στην επερχόμενη αμερικανική επίθεση τουλάχιστον για τις 3 πρώτες κρίσιμες ημέρες έως την ελάττωση των αποθεμάτων σε πυραύλους Tomahawk των αμερικανικών πλοίων και των στρατηγικών αεροσκαφών.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση προκύπτει ότι, παρά την πληθώρα των συστημάτων που διαθέτει η συριακή αεράμυνα.

Η κατανομή των στόχων – είναι πάντοτε ένα «δύσκολο πάζλ» κατά την επιχειρησιακή εκτέλεση τέτοιων συγκρούσεων τουλάχιστον από την πλευρά του επιτιθεμένου. Ο «εισβολέας» (ΗΠΑ) απλά πρέπει κατά τις πρώτες ώρες να καταστρέψει ολοσχερώς την συριακή αεράμυνα ( DEAD) για να έχει «καθαρό ουρανό» ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Αντίθετα , η συριακή αεράμυνα θα επιδιώξει να «αποφύγει» πάση θυσία αυτές τις απώλειες για να μπορέσει στην συνέχεια να καταστρέψει τα «μέσα της επίθεσης» του αντιπάλου με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών απωλειών αυξάνοντας παράλληλα το «κόστος» των επιχειρήσεων για τις ΗΠΑ. Πρώτο στόχος για την Συρία αποτελούν οι πύραυλοι cruise.

Το σύστημα αεράμυνας της Συρίας θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δύο παράλληλες αμερικανικές επιχειρήσεις . Η πρώτη , αφορά την απόκρουση της πρωτογενούς μαζικής επίθεσης πυραύλων» Τόμαχωκ » και η δεύτερη είναι η «παραδοσιακή προστασία» του εναέριου χώρου της από επιθέσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων συμπεριλαμβανομένων και F-22 Raptor κά .

Τώρα σχετικά με τα συστήματα που απαρτίζουν την συριακή αεράμυνα, το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελεί κληρονομιά της σοβιετικής περιόδου με συστήματα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς όπως τα συστήματα S – 125 » Neva » , C – 125M » Pechora » , » Cube » ( μέχρι 200 συστήματα ) , » OSA » ( 14 συστοιχίες ).

Αναμένεται ότι τα 50 σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S  , «θα πράξουν το καθήκον τους στο ακέραιο» .

Όλες αυτές οι συστοιχίες πυραύλων σε συνεργασία με τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 100 χιλιοστών, «KS – 19» τα 2500 πυροβόλα «Шилок» και τα 35 «Стрелι» θα αποτελέσουν το χαμηλότερο επίπεδο αντιαεροπορικής προστασίας των συριακών χερσαίων δυνάμεων που έχουν ήδη διασπαρθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες για την ασφάλεια τους από την επερχόμενη «καταιγίδα» .

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συριακή αεράμυνα έχει δημιουργηθεί με κύριο σκοπό την αντίσταση έναντι των πιθανών αντιπάλων της εμβέλειας ενός Ισραήλ και κατά δεύτερον της Τουρκίας και όχι έναντι των ΗΠΑ  και της Γαλλίας, αλλά και των αραβικών χωρών του Κόλπου.

Το συριακό σύστημα αεράμυνας είναι ξεπερασμένο , επειδή δημιουργήθηκε για μεγάλης χρονικής διάρκειας χερσαίες επιχειρήσεις με χώρες επιπέδου Τουρκίας ή Ισραήλ αλλά όχι για επιθέσεις από αμερικανικούς πυραύλους Κρούζ και αεροσκάφη τύπου Στέλθ .

Η συριακή αεροπορία διαθέτει μέχρι στιγμής 150 μαχητικά αεροσκάφη MiG – 21 σε άγνωστη κατάσταση πτητικής διαθεσιμότητας αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και τα 48 μαχητικά MiG – 29 τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η συριακή αεροπορία, θα είναι σε θέση να συμμετέχουν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα 50 μαχητικά τύπου MiG – 23, και MiG-25. προφανώς η ισχυρότατη ισραηλινή αεροπορία .

Κατά τις πρώτες 48 ώρες ο «εχθρός» ( ΗΠΑ) θα εκτοξεύσει μαζικά πολλούς πυραύλους cruise και κατευθυνόμενες βόμβες σε εκατοντάδες στόχους σε όλη την συριακή επικράτεια με το «κύριο πιάτο» να αποτελούν τα συριακά συστήματα τύπου SAM , και τα ραντάρ.

Ωστόσο , κατά το τελευταίο έτος η συριακή ανώτατη στρατιωτική άλλαξε κάποια πράγματα στον τομέα αυτόν κάτω όμως από την πίεση των περιστάσεων .

Δημιούργησε δύο διοικήσεις αεράμυνας (Βόρεια και Νότια Διοίκηση) , συμπεριλαμβάνοντας τα σημεία ελέγχου των μονάδων που χρησιμοποιούν ακόμα το απαρχαιωμένο σύστημα βραχέων κυμάτων , και ενσύρματων συστημάτων επικοινωνίας .

Το αποτέλεσμα ήταν η «εύλογη αποκέντρωση» της διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αεράμυνας της χώρας που εξασφαλίζει τον επιχειρησιακό έλεγχο ακόμα και κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες μάχης αντισταθμίζοντας το κύριο ελάττωμα του παλαιού συστήματος διοίκησης με την χρήση νέων τεχνολογιών πιο « έξυπνων και ευέλικτων» παραλαμβάνοντας κονσόλες ελέγχου και συστήματα από την Ρωσία.

Στην πραγματικότητα , η Συρία διαθέτει μόνο δύο πραγματικά σύγχρονα ραντάρ όλα ρωσικής κατασκευής . Ένα στο όρος Jabal al- Harrah κοντά στη Δαμασκό και ένα ακόμη στο όρος Sanin.

Τεχνικά , οι συριακές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν το πλεονέκτημα έναντι του επιτιθέμενου στις τέσσερις μεγάλες πόλεις μίας και έχουν δημιουργήσει μία «αντιαεροπορική Ομπρέλα» πάνω από Δαμασκό , Χαλέπι , Χάμα και Ιντλίμπ .

Η Homs δεν υφίσταται πλέον ως πόλη, διότι έχει μετατραπεί σε έναν σωρό από ερείπια και δεν υπάρχει τίποτα για να υπερασπιστεί κανείς, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η διάμετρο που διαγράφει αυτή η αντιαεροπορική ομπρέλα καταλαμβάνει χώρο άνω των 100 χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση αφύλακτο παραμένει το ανατολικό μέρος της Συρίας αλλά αυτό είναι αδύνατον να καλυφθεί

πηγή :

defencenet.gr – 09/09/13 – 13:11

Αντεπίθεση και νίκη του συριακού Στρατού στην Μααλούλα (vid)

Σε εξέλιξη βρίσκεται μετάλη αντεπίθεση του Στρατού για να εκδιώξει τους ισλαμιστές που κατέλαβαν την χριστιανική πόλη Μααλούλα στα βόρεια της Δαμασκού.

 

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη όταν οι τρομοκράτες της Αλ-Νούσρα επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου στα περίχωρα της πόλης. Φαίνεται ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της

 

Πολλά άρματα μάχης Τ-72 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.

 

 Οι ισλαμιστές τρομοκράτες της αλ Κάιντα έχουν οχυρωθεί σε έναν βράχο που υπέρκειται της πόλης και για την αντιμετώπισή τους ο Στρατός έχει επιστρατεύσει αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά ZSU-23-4 που «γαζώνουν¨την κορφή του βράχου.

 

 Επίσημη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο SANA ότι ο τρομοκράτης ηγέτης ισλαμιστής Mostafa Kahala, και ο Abo Hadeel, ηγέτης του τάγματος  ισλαμιστών  of «al-Farouq» εξοντώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

 

 Ομάδες της Ελληνορθόδοξης πολιτοφυλακής μάχονται ακόμα μέσα στην πόλη, αλλά οι ισλαμιστές είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονα αμερικανικά και γαλλικά αντιαρματικά όπλα.

 

2 ομάδες, περίπου 30 Ελληνορθόδοξοι πολεμούν και προσπαθούν να αποτρέψουν την κατάληψη του ναού της Αγίας Θέκλας από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

 

 

 

09/09/13 – 01:34 defencenet.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s