Το ντοκυμαντέρ του Κ. Αργυρού «Gastarbeiter 2.0» στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 16/9

Σχολιάστε

«Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξυ» είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ και αυτή την άποψη φαίνεται ότι συμμερίζονται και πάρα πολλοί νέοι Έλληνες. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για αναζήτηση εργασίας σύγχρονων μεταναστών από την Ελλάδα. 

Το ντοκυμαντέρ του Κ. Αργυρού «Gastarbeiter 2.0» στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 16/9

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός παρουσιάζει τις ιστορίες κάποιων από αυτούς στο ντοκυμαντέρ «Gastarbeiter 2.0», το οποίο θα προβληθεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το θέμα της «διαρροής εγκεφάλων» και ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ένα χρόνο μετά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νέους Έλληνες, που έφτασαν στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας «χρυσής ευκαιρίας». Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Οι «Gastarbeiter 2.0» έχουν φυσικά διαφορετικές προσδοκίες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν και πολύ διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, από εκείνους που έφτασαν εδώ οργανωμένα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη…

Αλλά οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι, που δείχνουν να ελκύονται από το μύθο του Βερολίνου. Η πόλη που πάντα φιλοξενούσε εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, τραβάει σήμερα σαν μαγνήτης και νέους από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Και αυτοί, παρά το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τις δεξιότητες, που φέρνουν μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των Ελλήνων.

Πηγή : http://www.ertopen.com./eidiseis/item/4510-to-ntokymanter-toy-k-argyroy-%C2%ABgastarbeiter-2-0%C2%BB-sto-institoyto-gkaite-stis-16-9#.Ui8wmD-d_6M

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s