Η οδός Σταδίου πεθαίνει – Η κραυγή απόγνωσης ενός καθηγητή Πανεπιστημίου

Σχολιάστε


Ο πιο εμπορικός και ιστορικός δρόμος της Αθήνας, με το παλάτι του Οθωνα, την Παλιά Βουλή, τα ιστορικά βιβλιοπωλεία, καφέ και κινηματογράφους είναι νεκρός, γράφει ο καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς σε άρθρο του στα Νέα.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γράφει ότι τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα η οδός Σταδίου υπήρξε ο επισημότερος δρόμος της Αθήνας από τότε που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εκεί, γράφει, βρίσκεται η Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου μαζεύονταν και έκλαιγαν, λέει, οι απολυμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ή ίσως έκλαιγαν οι αποτυγχάνοντες υποψήφιοι βουλευτές.

Εκεί βρίσκεται και το αρχοντικό Βούρου (σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) που έγινε το πρώτο βασιλικό ανάκτορο, αφού εκεί πρωτοκατοίκησε ο βασιλιάς Οθων, όταν μετακόμισε στην Αθήνα. Στην οδό Σταδίου κατασκευάστηκε και η Πρώτη Βουλή, ο δρόμος γέμισε με επίσημα κρατικά κτίρια, άνοιξε ο Λουμίδης με τη μισή διανόηση να πίνει εκεί τον καφέ της, έγιναν μεγάλα νεοκλασικά, βιβλιοπωλεία όπως ο Κάουφμαν.

«Ο πιο σημαντικός δρόμος της Αθήνας, ο από όλες τις απόψεις ένας πλήρης δρόμος και με ένα σωρό ωραιότατα και μεγάλα νεοκλασικά, χάρη στις τράπεζες κυρίως, με το μεγάλο ξενοδοχείο-εστιατόριο στη μέση (Εσπέρια) δεν υπάρχει πιά. Η οδός Σταδίου απέθανε. Ο πιο εμπορικός, ο πιό πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας είναι νεκρός. Πήγε να βρει τους νεκρούς του. Τους τρεις της Μαρφίν, τον Σωτήρη Πέτρουλα παλιότερα.

Και τώρα τι; Πάει κι ο Στρογγυλός το φετινό καλοκαίρι. Τώρα, μου λέει ένας, έμεινε ως δρόμος των διαδηλώσεων. Ναι, απάντησα, και των κουκουλοφόρων. Αυτός ο θάνατος είχε προαναγγελθεί, τον προανήγγειλαν οι πρόσφατες φωτιές, η καταστροφή του νεοκλασικού με τους δύο κινηματογράφους και τον παλιό Βερόπουλο!» γράφει ο καθηγητής στο συναρπαστικό άρθρο του.


Πηγή:
Η οδός Σταδίου πεθαίνει -Η κραυγή απόγνωσης ενός καθηγητή Πανεπιστημίου | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/121439#ixzz2ea9VdRYK

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s