12.500 εργάτες για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου στην Τουρκία

Σχολιάστε

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σχετικά με τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου της Τουρκίας.
Το συγκεκριμένο έργο με κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται το μεγαλύτερο έργο υποδομής της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τα σχέδια των κατασκευαστών στην κορύφωση της κατασκευής του έργου θα απασχολούνται 12.500 εργαζόμενοι. 8800 απ’ αυτούς θα είναι Τούρκοι εργάτες. Όταν ολοκληρωθεί το έργο του πυρηνικού σταθμού σ’ αυτό θα απασχολούνται 4000 εργαζόμενοι. Συνολικά θεωρείται πως ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου θα έχει προσθέσει 15.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας στην τουρκική οικονομία.
Οι εργάτες στο έργο κατασκευής θα λαμβάνουν μισθό 1500 δολαρίων κατά μέσο όρο ένας μισθός σχεδόν τετραπλάσιο από τον βασικό μισθό στην Τουρκία.
Ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου κατασκευάζεται από τους Ρώσους και αναμένεται να είναι έτοιμος προς λειτουργία το 2018 ή το αργότερο το 2019

πηγή : http://www.onalert.gr/stories/ergates-piriniko-akkuyu-stathmo-gia-ton

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τουρκία: Πηγή εσόδων η πολεμική βιομηχανία

Τη δυσαρέσκειά της διέρρευσε η τουρκική κυβέρνηση για τα έσοδα που έχει από το Ισραήλ από τις αμυντικές της Βιομηχανίες. Η Άγκυρα αν πολύ μεγάλη χώρα με τεράστια άλματα στην κατασκευή οπλικών συστημάτων απέχει πολύ από τα κέρδη που έχει το Τελ-Αβίβ από τον συγκεκριμένο τομέα.

Βέβαια το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τώρα αλλά δεκαετίες πριν και αρχικά της παραχωρήθηκε γενναιόδωρα η τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για την κατασκευή σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Το σήμερα βρίσκει την Τουρκία να θέλει να μιμηθεί το Ισραήλ και μέσω των διαρροών επιχειρεί να δημιουργήσει το υπέδαφος ώστε να γίνει αποδεκτό να συνεχιστεί η τεράστια επένδυση στην αμυντική βιομηχανία καθώς εκτιμάται ότι αυτή θα φέρει και τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας πέρα από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών της και κατ επέκταση της Εξωτερικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα υπήρξαν διάφορα σχόλια στον τουρκικά Μ.Μ.Ε που αναφέρουν ότι το Ισραήλ διαθέτει τέσσερις εταιρίες που συγκαταλέγονται στις εκατό πρώτες παγκοσμίως και τα έσοδα μόνο από αυτές είναι 7,5 δις δολ. σε αντίθεση με την Άγκυρα που κερδίζει από τις δύο καλύτερες αμυντικές της βιομηχανίες περίπου 1,555 δις Τουρκικές λίρες .

Είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Αμυντική της Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και κατασκευάζει από άρματα μάχης και πολεμικά πλοία μέχρι και εκπαιδευτικά αεροσκάφη και δορυφόρους.

Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει η οικονομία της χώρας του να αποκτήσει μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την εξαγωγή οπλικών συστημάτων που θα κατασκευάζονται από τα χέρια των ομοεθνών του.

Πηγή : defencenet.gr — 11/09/13 – 11:54

«Πατάει γκάζι» η τουρκική οικονομία

 

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η τουρκική οικονομία που πατάει «γκάζι» στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη Στατιστικής Υπηρεσία της Τουρκίας η τουρκική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4.4% Οι προβλέψεις των αναλυτών ανέφεραν πως το ποσοστό της ανάπτυξης θα κυμαίνονταν στο 3.6%.
Η τουρκική οικονομία στο Α’ τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 2.9% και στο Α΄ εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ καταγράφηκε ως 3.7%.
Το ποσοστό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας ικανοποίησε την τουρκική κυβέρνηση που προβλέπει πως η ανάπτυξη το ΑΕΠ το 2013 θα κυμανθεί από 3.5 έως και 4.5%.
Ο τομέας που παρουσίασε την μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι ο τουρισμός με 14.9% και ακολουθεί η αλιεία με 8.8% και ο χρηματοπιστωτικός τομέας με 8.8%. Ο κλάδος της γεωργίας αναπτύχθηκε με 5.4%, η βιομηχανία με 3.4%, οι μεταφορές αναπτύχθηκαν με ποσοστό 3.3% και ο τομέας της ενέργειας παρουσίασε ανάπτυξη 3.3%.

 

 

πηγή : http://www.onalert.gr/stories/pataei-gazi-tourkiki-oikonomia

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s