Δεξιά προπαγάνδα για τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία – του Γ.Δελαστίκ

Σχολιάστε

Πλημμύρισαν την Ευρώπη οι αναλύσεις περί επικείμενου θριάμβου της κυβερνητικής Δεξιάς της καγκελαρίου Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, με αφορμή τη νίκη των χριστιανοκοινωνιστών -δηλαδή της σκληρής Δεξιάς του κόμματος CSU- στη Βαυαρία. Εχουμε και εμείς την άποψη ότι η Μέρκελ θα νικήσει με άνεση και ενδεχομένως θριαμβευτικά την Κυριακή. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι συνιστά ανυπόστατη προπαγανδιστική εκστρατεία η προσπάθεια εμφάνισης ως δήθεν σαρωτικής της εκλογικής νίκης της CSU στη Βαυαρία. Κάθε άλλο. Είναι ένα ψέμα που βασίζεται στη φυσιολογική άγνοια όσων ζουν εκτός Γερμανίας για τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στα γερμανικά κρατίδια, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Βαυαρίας.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Πρώτα πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κανένα γερμανικό κρατίδιο δεν είναι τόσο δεξιό όσο η Βαυαρία! Σε τέτοιο βαθμό που η τελευταία φορά που εκλέχτηκε εκεί σοσιαλδημοκράτης κρατιδιακός πρωθυπουργός ήταν πριν από… εξήντα (!) χρόνια – το 1954 για την ακρίβεια. Πάνω από μισόν αιώνα, από το 1957 μέχρι σήμερα, όλοι οι τοπικοί πρωθυπουργοί της Βαυαρίας προέρχονται από το δεξιό -σαφώς ακροδεξιό με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μέτρα- CSU! Πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια συνεχώς δεξιός πρωθυπουργός!

Δεύτερον, όντως η CSU αύξησε σε αυτές τις κρατιδιακές εκλογές το ποσοστό της: είχε πάρει το 2008 ποσοστό 43,4% και τώρα πήρε 47,7%. Κι όχι μόνο αυτό. Το 2008 είχε πάρει 92 από τις 187 έδρες του κρατιδιακού κοινοβουλίου -δηλαδή 2 λιγότερες από την κοινοβουλευτική απόλυτη πλειοψηφία- ενώ τώρα πήρε 101 από τις 180 έδρες (στη Γερμανία μεταβάλλεται ο αριθμός των κρατιδιακών βουλευτικών εδρών).

Πήρε δηλαδή 10 έδρες επιπλέον της απόλυτης πλειοψηφίας. Πού βρίσκεται λοιπόν το στοιχείο της προπαγάνδας; Βρίσκεται στο ότι το 43,4% της CSU του 2008 ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά της από το… 1954! Το δε «θριαμβευτικό» 47,7% της Κυριακής είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της εδώ και… μισόν αιώνα – από το 1962 συγκεκριμένα, οπότε είχε πάρει 47,5%. Τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια μάλιστα, από το 1970, το ποσοστό της CSU στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας ουδέποτε είχε πέσει κάτω του… 50% (!) με εξαίρεση τις εκλογές του 2008. Το ποσοστό της είχε κυμανθεί από 62,1% το ανώτερο έως 52,8% το κατώτερο!

Το δεύτερο στοιχείο της προπαγάνδας έγκειται στη συνειδητή υποβάθμιση της απορρόφησης από την CSU των μισών και πλέον ψήφων του κυβερνητικού συμμάχου της και στη Βαυαρία, του κόμματος FDP των Ελευθέρων Δημοκρατών σε βαθμό που αυτό έμεινε εκτός του κρατιδιακού κοινοβουλίου. Ας το κάνουμε αυτό σαφέστερο. Το 2008 η CSU είχε πάρει το 43,4% των ψήφων και 92 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Το FDP είχε πάρει ποσοστό 8% και 16 έδρες. Τα δύο συμμαχικά κόμματα δηλαδή είχαν πάρει αθροιστικά το 51,4% των ψήφων και 108 (από τις τότε 187) έδρες. Την Κυριακή πήρε η CSU το 47,7% και 101 έδρες, ενώ το FDP 3,3% και καμία έδρα. Αθροιστικά δηλαδή πήραν την Κυριακή το 51% των ψήφων και 101 (από τις 180) έδρες!

Η στασιμότητα είναι εξόφθαλμη σε ό,τι αφορά το άθροισμα των ψήφων των κυβερνητικών κομμάτων στη Βαυαρία! Φυσικά και η βαυαρική Δεξιά της CSU μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την ανάκτηση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της, την οποία είχε χάσει το 2008 για μία και μοναδική φορά εδώ και σαράντα χρόνια. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να θριαμβολογήσει ενώπιον του πληθυσμού της Βαυαρίας επειδή πέτυχε το… δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμά της εδώ και μισόν αιώνα!

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εστί Βαυαρία, αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη δεκαετία του 1970, όταν τα κινήματα κοινωνικής διαμαρτυρίας συγκλόνιζαν τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία, η βαυαρική Δεξιά της CSU πήρε στις κρατιδιακές εκλογές του 1966 το 48,1%, το 1970 εκτινάχθηκε στο 56,4% και το 1974 απογειώθηκε στο… 62,1%! Το 1978 «έπεσε» στο 59,1%! Έχει μείνει άλλωστε ιστορική η φράση ενός μεγάλου, ακροδεξιού ηγέτης της CSU, του Φραντς-Γιόζεφ Στράους, κρατιδιακού πρωθυπουργού από το 1978 έως το 1988 και κορυφαίου πολιτικού σε παγγερμανικό επίπεδο, την εποχή της Δυτικής Γερμανίας: «Δεξιότερα από εμάς πρέπει να υπάρχει μόνο ο τοίχος!». Άλλοι οι συσχετισμοί στη Βαυαρία, άλλοι σε παγγερμανικό επίπεδο – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι η Δεξιά αυτή που ηγείται πολιτικά.

18.09.2013

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63889674

ΚΑΙ ΜΙΑ »ΑΝΑΛΥΣΗ» απ’ το ΑΛΛΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ, το REAL

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές

Από μία κλωστή «κρέμονται» οι ισορροπίες στην Μπούντεσταγκ, εν αναμονή της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία, η οποία παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το μόνο βέβαιο είναι η πρωτιά της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι δημοσκοπήσεις – που πέφτουν «βροχή» – δείχνουν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να προηγείται με διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ.
Ερωτηματικό για την Μέρκελ παραμένει το με ποιους θα συμμαχήσει από τη Δευτέρα, καθώς οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει οριακή πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή. Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου η Καγκελάριος ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να τη στηρίξουν και με τις δύο ψήφους τους, αυτήν για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους και για το κόμμα της επιλογής τους. Με τους Φιλελεύθερους να περνούν οριακά μέχρι στιγμής το κατώφλι της Βουλής και με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταστεί δυνατή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού, η Μέρκελ θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους προκειμένου να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τους Σοσιαλδημοκράτες για έναν μεγάλο συνασπισμό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ευρωσκεπτικιστές «φλερτάρουν» με το πολυπόθητο 5%, το οποίο θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Μπούντεσταγκ και θα προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Την ώρα ωστόσο που το 30% των Γερμανών ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι, πολλές από τις ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, όταν και θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls. Αναλυτές στη Γερμανία αναφέρουν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Δημοσκόπηση που  το ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sontag που δημοσιεύτηκε χθες, δείχνει ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Καγκελαρίου προηγείται ελαφρώς, με ένα ποσοστό 45%, όλων μαζί των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 44%. Η δημοσκόπηση του Emnid δείχνει επίσης την υποστήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» να μένει σταθερή στο 4%, κάτω από το 5% που χρειάζεται για να εκλέξει βουλευτές.
Η δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα της Μέρκελ λαμβάνει ποσοστό 39%, ενώ ο νυν εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, κερδίζουν μία μονάδα και να ανεβαίνουν στο 6% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Emnid, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα στις 15 Σεπτεμβρίου. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, παραμένουν σταθεροί στο 26% ενώ οι σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 9%. Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε παραμένει σταθερό στο 9%.
Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%.
Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (μια μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για Καγκελάριος, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 58%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ συγκεντρώνει ποσοστό 32%.

21.09.13

Πηγή: real.gr

πηγή : http://www.enikos.gr/international/175833,Se_%C2%AB8riler%C2%BB_exelissontai_oi_germanikes_e.html

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s