O προϊστάμενος αντικατασκοπίας της ΕΥΠ που καρατομήθηκε ήταν συγγενής του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Nίκου Κούζηλου – Για εμπλοκή στις απαγωγές Πακιστανών είχε κατηγορηθεί ο καρατομηθείς προϊστάμενος της ΕΥΠ

Σχολιάστε

O προϊστάμενος αντικατασκοπίας της ΕΥΠ που καρατομήθηκε ήταν συγγενής του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Nίκου Κούζηλου

Ένα-ένα έρχονται στο φως τα στοιχεία για την αποπομπή του προϊσταμένου της Γ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ Δήμου Κούζηλου ο οποίος είχε την γενική ευθύνη των ερευνών (και των παρακολουθήσεων) για την δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι στενός συγγενής του βουλευτή της Α’ Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ερώτημα είναι πως η ΕΥΠ δεν γνώριζε ότι ο άνθρωπος που έκανε τις έρευνες για την Χρυσή Αυγή είναι στενός συγγενής βουλευτή του κόμματος που ερευνάται.

Η αποπομπή έγινε το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπό αντικατάσταση είναι και κοντινός του συνεργάτης.

Η Διεύθυνση Αντικατασκοπίας ήταν υπεύθυνη για τις παρακολουθήσεις μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.

 Μάλιστα, ότι στοιχεία είχαν συλλεγεί είχαν αποσταλεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Βουρλιώτη.

 Το πρωί της Παρασκευής συμμετείχε στην σύσκεψη των στελεχών της ΕΥΠ και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η αποπομπή του.

 Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η παραίτησή του Δήμου Κούζηλου συνδέεται με τις μετακινήσεις και παραιτήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, στις αρχές της εβδομάδας και κυρίως την παραίτηση του αντιστρατήγου, Γιάννη Δικόπουλου, επιθεωρητή Ν. Ελλάδας. Οι δύο αξιωματικοί είχαν συνυπάρξει στη δίωξη ναρκωτικών και η τοποθέτησή του Κούζηλου είχε τη σφραγίδα «Δικόπουλου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραιτηθεί και ένας ακόμη αξιωματικός της ΕΛΑΣ στη υποδιεύθυνση εσωτερικών λειτουργιών της Ασφάλειας, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν στο τμήμα ασφάλειας της ΕΥΠ.

 Μετά και από αυτές τις εξελίξεις πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και το σκεπτικό στο οποίο στηρίζονται οι μετακινήσεις των τελευταίων ημερών στα σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, οι προηγούμενες μαζικές παραιτήσεις είχαν συνδεθεί με την προσπάθεια κοψίματος των όποιων διασυνδέσεων της Χρυσής Αυγής με τις αστυνομικές δυνάμεις.

 

Πηγή: iefimerida.gr


πηγή : alfavita.gr Παρ, 27/09/2013 – 16:52

Για εμπλοκή στις απαγωγές Πακιστανών είχε κατηγορηθεί ο καρατομηθείς προϊστάμενος της ΕΥΠ

Η καρατόμηση του προϊσταμένου αντικατασκοπείας της ΕΥΠ Δήμου Κούζηλου έφερε ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες περί εμπλοκής του στην υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, είχαν καταθέσει και σχετική  ερώτηση προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, με συγκεκριμένες αναφορές στο πρόσωπο του εν λόγω αξιωματικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες για τις απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, είχαν πάρει διαστάσεις τον Μάιο του 2006 όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Λινός και ο προϊστάμένος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχαν υποστηρίζει ότι οι απαγωγές είχαν όντως γίνει και μάλιστα από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο τότε υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

Τόσο όμως ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Σεραφείμ Τσιτσιμπής, όσο και ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Χρόνης Μπακόπουλος που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση, απηλλάγησαν, αφού σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο «δεν αποδείχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών».

Στο θέμα επανήλθαν το 2012 τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, όπου αναφέρονταν προσωπικά στον Δήμο Κούζηλο.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης έθεταν ερωτήματα για την τοποθέτηση του κ. Κούζηλου στη θέση του διευθυντή, υπεύθυνου για τις υποκλοπές, αφού όπως επισήμαιναν «κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματικούς ρόλους», ενώ σε βάρος του υπήρχαν και δημοσιεύματα περί εμπλοκής του στην υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών.

Ρωτούσαν επίσης, τον υπουργό με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο Κούζηλος για τη θέση του διευθυντή «στην καίρια Διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών».


Πηγή:
iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/123771#ixzz2g9JVipkn

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

 

Αποπομπή – βόμβα στην ΕΥΠ

 

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει στην υπόθεση διερεύνησης της Χρυσής Αυγής η παραίτηση του άμεσου υπευθύνου της συγκεκριμένης έρευνας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Η παραίτηση του Δήμου Κούζηλου, νούμερο 1 αξιωματικού, από το πιο κρίσιμο και ευαίσθητο πόστο της ΕΥΠ, προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής υπηρεσίας και εγείρει ερωτήματα για τους λόγους που οδηγήθηκε σε απομάκρυνση.

 

Πολλώ δε μάλλον που το επίθετο του παραιτηθέντος προϊσταμένου είναι ίδιο με εκείνο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει συγγενική σχέση. Μαζί του «καρατομήθηκε» και ένας ακόμη αξιωματικός, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας της ΕΥΠ.

 

Οι απομακρύνσεις έρχονται την κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Άρειος Πάγος στοιχειοθετεί τη δικογραφία περί εγκληματικής οργάνωσης μελών της Χρυσής Αυγής, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και βουλευτές της.

 

Ο μέχρι χθες προϊστάμενός της ήταν εκείνος που ενημέρωνε την Εισαγγελία για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να «δεθούν» οι κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.

 

Στοιχεία από αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις νόμιμα καταγεγραμμένων συνομιλιών είχαν παρασχεθεί στη διάθεση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.

 

Παραμένει άγνωστο ποιος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα διευθυντή.

 

Ο Δήμος Κούζηλος προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. και είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, καθώς και στο ανθρωποκτονιών.

 

Είχε περάσει επίσης από τις υπηρεσίες κατά των οικονομικών εγκλημάτων και της αρχαιοκαπηλίας. Πριν από έναν χρόνο είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη διεύθυνση, ύστερα από σειρά διεργασιών στο εσωτερικό της Υπηρεσίας.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από περίπου επτά χρόνια είχε υπηρετήσει ξανά στην ΕΥΠ, και μάλιστα στο συγκεκριμένο γραφείο, με προϊστάμενο τον Ιωάννη Δικόπουλο, μέχρι πρόσφατα αστυνομικό περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδας, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

 

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πάντως ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προοριζόταν για επόμενος αρχηγός, αλλά «θυσιάστηκε» προκειμένου να σταλεί ηχηρό μήνυμα στα μέλη της αστυνομικής οικογένειας…

 

Ο προϊστάμενος της Γ’ Διεύθυνσης της ΕΥΠ είχε «χρεωθεί» στο περιβάλλον του Ι. Δικόπουλου και αυτό, σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας, ήταν εκείνο που του «κόστισε» τη θέση του.

 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα ότι άνθρωποι του «περιβάλλοντος Δικόπουλου» δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτό το νευραλγικό πόστο και να διεξάγουν τις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή. Όμως, η πιθανή συγγένεια του διευθυντή Αντικατασκοπίας με βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κάτι που φαίνεται από το κοινό τους επώνυμο και τη μανιάτικη καταγωγή τους, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση.

 

Πιθανολογείται ότι εξαιτίας αυτής της συγγένειας οδηγήθηκε σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του για τη Χρυσή Αυγή και, μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνσή του. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…

 

Χαρακτηριστική πάντως είναι η περιγραφή όσων έζησαν από κοντά τη χθεσινή ημέρα στην ΕΥΠ. Το πρωί ο Δήμος Κούζηλος προΐστατο όπως κάθε μέρα στη σύσκεψη, όπου εμφανίστηκε ήρεμος και καλοδιάθετος.

 

Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος σταμάτησε να υπογράφει έγγραφα της υπηρεσίας, δίνοντας τα πρώτα «δείγματα» ότι κάτι είχε συμβεί.

 

Μετά τη 1 το μεσημέρι τελικά ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι αποχωρεί από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας εμβρόντητους όλους τους υφισταμένους του.

 

  • «ΕΠΙΛΕΚΤΗ» ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    Η Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας χαρακτηρίζεται ως η πιο σπουδαία υπηρεσία της ΕΥΠ. Πρόκειται για την υπηρεσία που χειρίζεται το περιβόητο «βαλιτσάκι», το οποίο επιστρατεύεται για να καταγραφούν συνομιλίες που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και υποκλοπών.

 

28.09.13

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

 

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63894420

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s