ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ megalo ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ »ΕΡΧΟΝΤΑΙ» ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ – »ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» : ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΡΡΟΗ …20 ΜΟΛΙΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ »ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»…ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ »ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΟ »ΝΑΖΙΣΜΟ» STO ELLADA ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ και ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΑΣ Ν’ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ…

Σχολιάστε

Ολες οι φυλές του Ισραήλ… στον προθάλαμο του Ιnvest in Greece

Ξένοι επενδυτές σε ακίνητα σπεύδουν πλέον μαζικά να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Ολες οι φυλές του Ισραήλ... στον προθάλαμο του Ιnvest in GreeceΗ εξαιρετικά ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ έχει προκαλέσει «πυρετό» τόσο στο Invest in Greece όσο και στα κτηματομεσιτικά και δικηγορικά γραφεία. Εκατοντάδες είναι οι ερωτήσεις γύρω από τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος, για το πώς μπορούν να αποκτήσουν βίζα, ποιες δυνατότητες τους δίνει, τι προβλέπεται για την οικογένειά τους, πώς γίνονται οι αγοραπωλησίες κ.λπ. Κινέζοι, Ινδοί, Λιβανέζοι, Αιγύπτιοι είναι οι πιο… περίεργοι σχετικά με το τι ισχύει στην Ελλάδα και πώς μπορούν να έλθουν να επενδύσουν.

Προς το παρόν μόλις 20 άδειες παραμονής έχουν δοθεί σε ξένους αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, ωστόσο, εκτιμάται ότι μόλις γίνει γνωστός ο νόμος και βελτιωθεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, θα σχηματίζονται ουρές για αγορές κυρίως εξοχικών κατοικιών.

Ωστόσο, οι επενδυτές σπεύδουν να κάνουν και παρατηρήσεις για τα «λάθη» του νόμου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κωδικοποιεί τις βασικές ερωτήσεις των ξένων και να ετοιμάζεται σε αλλαγές, όπου χρειάζεται. Στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων επενδυτών. Η «Οικονομία» καταγράφει τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι αλλοδαποί υποψήφιοι επενδυτές.

Ποιοι δικαιούνται άδεια παραμονής;

Οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Επίσης όσοι έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Για στρατηγικές επενδύσεις η άδεια ισχύει για 10 χρόνια.

Εάν 8 ενδιαφερόμενοι αγοράσουν από κοινού ένα ακίνητο αντί 2.000.000 ευρώ, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής;

Ναι, αρκεί το ποσό που θα επενδύσει ο καθένας να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Μπορώ να ταξιδέψω σε άλλες χώρες της ΕΕ με την άδεια διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων;

Η κυκλοφορία είναι ελεύθερη στον ενιαίο χώρο Σένγκεν. Ο αγοραστής μπορεί να ταξιδέψει για 3 μήνες ανά εξάμηνο υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ισχύουν για τον κάτοχο άδειας διαμονής, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα πολλαπλών εισόδων.

Υποχρεούμαι να αποδείξω την πηγή του εισοδήματός μου;

Το εισόδημα του ενδιαφερομένου θα πρέπει να τεκμηριώνεται με έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική δυνατότητά του (λ.χ. βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας Α τάξεως ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων).

Πώς φορολογούμαι στην Ελλάδα;

Δεν φορολογείται το εισόδημα για όποιον διαμένει λιγότερο από 183 ημέρες, και πάντως, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διακρατικές συμφωνίες.

Μπορώ να εργάζομαι στην Ελλάδα;

Οι ξένοι δεν μπορούν να εργάζονται, αλλά μπορούν να είναι μέτοχοι σε μια εταιρεία. Ο αλλοδαπός ιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει αυτοκίνητο, να υποθηκεύει το ακίνητο για να δανειοδοτηθεί, ενώ ανακαλείται η άδεια παραμονής σε περιπτώσεις όπως η αμαύρωση του ποινικού μητρώου.

Ζήτησα να ανοίξω λογαριασμό σε τράπεζα, αλλά συνάντησα εμπόδια. Γιατί;

Οι τράπεζες δεν ανοίγουν εύκολα λογαριασμούς διότι υπάρχει το πρόβλημα με το «ξέπλυμα». Είναι ένα θέμα που συζητείται με την Ένωση Τραπεζών ώστε να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό.

Υπάρχουν περιορισμοί για την αγορά ακινήτου σχετικά με την τοποθεσία;

Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε παραμεθόριες περιοχές, τίθενται περιορισμοί. Ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι νομοί Δωδεκανήσου, Εβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, τα νησιά Θήρα και Σκύρος, καθώς και οι πρώην επαρχίες Νευροκοπίου του Νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Εδεσσας του Νομού Πέλλας και Σιντικής του Νομού Σερρών. Πρέπει να ζητηθεί άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αν αγοράσω μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, μπορώ να κρατήσω το ένα και να μισθώσω τα υπόλοιπα;

Ο αλλοδαπός δεν μπορεί να μισθώσει τα διαμερίσματα. Κατά τη διάρκεια της 5ετούς ισχύος της άδειας η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους για το αν μισθώθηκαν τα διαμερίσματα, ωστόσο, όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποδείξει ότι έχει την κυριότητα, νομή και κατοχή όλης της πολυκατοικίας.

  • Θέλουν βίζα για κάθε σύζυγο
    Όταν ο νομοθέτης όριζε ότι εκτός από τον αγοραστή του ακινήτου, άδεια παραμονής δικαιούνται οι σύζυγοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετηθεί, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του… την πολυγαμία των Αράβων. Όπως μας μετέφερε μεσίτης, αγορά που διαπραγματευόταν, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή γιατί ο Άραβας πελάτης του δεν το συζητούσε ότι δεν θα χορηγηθεί βίζα και στις δύο συζύγους του.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

29.09.13

πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63894831

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s