ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ απ’ την ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ – ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ : ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ για τον ΝΕΟ ΤΣΑΡΟ της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ

Σχολιάστε

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ : ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ για τον ΝΕΟ ΤΣΑΡΟ της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ

Τα παζάρια για το ποιος θα είναι τελικώς ο κυβερνητικός εταίρος της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες, ωστόσο, το βέβαιο είναι πως το πιο «καυτό» σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και ικανοποιημένη από το έργο του, όπως φαίνεται, η Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί να θυσιάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον βωμό του Μεγάλου Συνασπισμού. Αν και ικανοποιημένη από το έργο του, όπως φαίνεται, η Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί να θυσιάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον βωμό του Μεγάλου Συνασπισμού.

Κάποτε οι «μικροί» εταίροι ζητούσαν να τους παραχωρηθεί το υπουργείο Εξωτερικών, που προσέφερε στον εκάστοτε υπουργό ένα πεδίο δράσης έξω από την τριβή της καθημερινότητας και διευκόλυνε μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Σήμερα το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί και το πιο περιζήτητο πόστο είναι αυτό του Τσάρου της Οικονομίας. Το SPD ειδικότερα, που δεν θέλει να υποβιβαστεί σε υποχείριο και «δεκανίκι» μιας συντηρητικής κυβέρνησης, απαιτεί παρασκηνιακά να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο, έτσι ώστε να εμφανιστεί ως «συνδιαμορφωτής» της γερμανικής -και κατ’ επέκτασιν της ευρωπαϊκής- οικονομικής πολιτικής. Από την πρώτη στιγμή που διεφάνη ότι το CDU θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο, το SPD ζήτησε αλλαγή πλεύσης από τη Μέρκελ στη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Ήταν μια πρώτη ένδειξη για το ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσει πεδίο… μάχης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αφού εκεί είναι το «στρατηγείο» όπου διαμορφώνεται η στάση του Βερολίνου προς τις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με την »κρίση».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση Μέρκελ, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο όπως φαίνεται η καγκελάριος θα χρειαστεί πιθανότατα να τον θυσιάσει στον βωμό της κυβερνητικής συνεργασίας. Η Μέρκελ έχει δείξει ότι είναι ικανοποιημένη από τον πιστό στρατιώτη της, παρά τις διαφωνίες τους από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος ο Σόιμπλε φέρεται να θέλει να παραμείνει στις επάλξεις, αλλά γνωρίζει ότι το υπουργείο του βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των εξελίξεων και άρα αποτελεί την καλύτερη πολιτική «προίκα» για κάθε κυβερνητικό εταίρο. Μία από τις λύσεις που έχουν προταθεί είναι η τιμητική του «αποστρατεία» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η… μοιρασιά

Φρανκ - Β. Στάινμαγιερ  Φρανκ – Β. Στάινμαγιερ

Δημοσίως οι Σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται ότι δεν γίνεται καμιά μοιρασιά υπουργείων, ούτε υπάρχουν «υποψηφιότητες». Όποιος πολιτικός δέχεται το συγκεκριμένο ερώτημα από δημοσιογράφους, εμφανίζεται σχεδόν… σοκαρισμένος και δηλώνει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για συζητήσεις. Πίσω από τις κουίντες, όμως, οι υποψηφιότητες ήδη συζητιούνται και αποκτούν η καθεμιά το δικό της ρεύμα. Το όνομα του αρχηγού, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι από τα πρώτα που έχουν πέσει στο τραπέζι, παρότι η οικονομία δεν είναι το πεδίο όπου έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. Ο Γκάμπριελ έχει ρίξει το βάρος του κυρίως στα εργασιακά ζητήματα και την καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού. Λόγω του κύρους και της σημασίας που έχει αποκτήσει το υπουργείο Οικονομικών όμως, θα είναι το καλύτερο συμπλήρωμα στον ρόλο του αντικαγκελάριου που θα αναλάβει ούτως ή άλλως ως αρχηγός του 2ου κυβερνητικού εταίρου.

Μεγαλύτερο ρεύμα στο εσωτερικό του SPD αποκτά, όμως, η υποψηφιότητα του Τόμας Οπερμαν, που φάνηκε ιδιαίτερα δραστήριος στην κοινοβουλευτική ομάδα και θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα «αστέρια» των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Οπερμαν επίσης δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε οικονομικά θέματα, όμως μπορεί να στηρίξει με πειθώ τη γραμμή του κόμματός του και να αντισταθεί στις πιέσεις της Μέρκελ.

Τόμας Οπερμαν    Τόμας Οπερμαν
Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος έχει θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών και υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Ατζέντας 2010, πάνω στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της οικονομικής πολιτικής της Μέρκελ. Ο Στάινμαγιερ είναι φιλόδοξος, θεωρείται… καταφερτζής και έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του στο εξωτερικό. Το ειδικό του βάρος είναι επίσης αρκετό ώστε να μπορέσει να πείσει ως τσάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και να συνεργαστεί με τους ομολόγους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ικανός και καταρτισμένος θεωρείται ο διευθυντής της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος για πολλούς στους κόλπους του SPD είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο συναντά αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που δεν βλέπει με καλό μάτι την καλή συνεργασία του με την καγκελάριο τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το συμβόλαιό του με την ΕΚΤ ισχύει μέχρι το 2019, προκειμένου να θέσει τέλος στη φημολογία.

Γεργκ ΑσμουσενΓεργκ Ασμουσεν

Ελκυστική θέση
Το πόστο του Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, όχι μόνο επειδή η κρίση τον έχει αναγάγει στο νούμερο 2 της γερμανικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα έναν «μικρό καγκελάριο». Ο 71χρονος πολιτικός ήταν ο πρώτος Γερμανός υπουργός Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσει επώδυνες πολιτικές λιτότητας στη χώρα του. Ο συντηρητικός συνασπισμός είχε καταφέρει μετά από πολύ κόπο να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα περικοπών το 2010, όμως αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ακουγόταν. Η κρίση στην Ευρώπη ήρθε και διέσωσε τη γερμανική οικονομία, κλείνοντας την «τρύπα» στον προϋπολογισμό και μειώνοντας την ανάγκη δανεισμού της χώρας, με αποτέλεσμα να πάρει ανάσα και να λυθούν τα χέρια του υπουργού. Οπως ο Σόιμπλε, έτσι και ο διάδοχός του λοιπόν θα μπορεί να είναι αρκετά γενναιόδωρος απέναντι στους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Οι «μνηστήρες» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για το υπουργείο Οικονομικών

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Ο αρχηγός του SPD θα μπορούσε να διεκδικήσει το συγκεκριμένο υπουργείο για λόγους πρεστίζ, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, το 2017, οπότε φιλοδοξεί να γίνει καγκελάριος. Διατηρεί πολύ καλή σχέση με τη Μέρκελ, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της είχε ασκήσει οξύτατη κριτική και μάλιστα είχε βρεθεί σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί της. Η συνεργασία τους στον Μεγάλο Συνασπισμό το 2005, όταν εκείνος βρισκόταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν άριστη, σε σημείο μάλιστα που η καγκελάριος είχε «αδειάσει» συνάδελφό της από το CDU για να στηρίξει τον Γκάμπριελ.

Φρανκ – Β. Στάινμαγιερ
Είναι ένας από τους «υποψήφιους» του SPD για το υπ. Οικονομικών, εξαιτίας της μεγάλης του πολιτικής εμπειρίας και της ικανότητάς του να διαχειρίζεται λεπτές καταστάσεις. Υπήρξε ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Γκ. Σρέντερ και είχε συμμετάσχει στη σύνταξη της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010, όπως επίσης και στη μεταρρύθμιση των συντάξεων και του συστήματος υγείας. Ακόμη είχε ενεργό ρόλο στη φορολογική μεταρρύθμιση του 2003. Διατηρεί καλή σχέση με τον Πέερ Στάινμπρουκ και ασπάζεται τις ιδέες του πρώην υπουργού σε οικονομικά θέματα και κυρίως στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Τόμας Οπερμαν
Οι Σοσιαλδημοκράτες θα ήθελαν πολύ να βρεθεί το «πολυεργαλείο» του κόμματος στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι ειδικός σε θέματα οικονομίας, ούτε έχει σχετική εμπειρία, ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος και μπορεί να περάσει με επιτυχία την κομματική γραμμή και επιδιώξεις. Ο Οπερμαν, εξάλλου, θεωρείται ιδανικός για να διαχειριστεί τα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς έχει επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει κοινή οικονομική και δημοσιονομική κατεύθυνση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Γεργκ Ασμουσεν
Ο διευθυντής της ΕΚΤ θεωρείται ο πλέον ικανός για να αναλάβει το υπ. Οικονομικών. Στα «συν» του προσμετράται ότι ανήκει στο SPD και έχει θητεύσει στο υπουργείο Οικονομικών τόσο υπό σοσιαλδημοκράτη υπουργό, όσο και στον Μεγάλο Συνασπισμό. Ο Ασμουσεν έχει συγκρουστεί με το πρώην αφεντικό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Μπορεί το SPD να τον προωθεί για το υπουργείο, ωστόσο, ο ίδιος σε συνέντευξή του τόνισε ότι το συμβόλαιό του με την ΕΚΤ ισχύει μέχρι το 2019, θέλοντας να βάλει τέλος στη φημολογία για μετακίνησή του στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Μάχη για τα χαρτοφυλάκια εργασίας, περιβάλλοντος, εξωτερικών
Οι υπουργικές καρέκλες που διεκδικεί το SPD

Στο «πόκερ» μεταξύ των κομμάτων πρωταγωνιστεί, μεν, το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι υπουργικοί θώκοι που δεν αφήνουν αδιάφορο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το υπουργείο Εργασίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για μια κυβερνητική συνεργασία, καθώς η προεκλογική ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών εστίαζε κυρίως στα εργασιακά ζητήματα, όπως ο ενιαίος κατώτατος μισθός. Αφήνει, δε, ανοιχτό το πεδίο για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής σε κοινωνικούς τομείς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο της, όμως ως επιτυχημένη υπουργός θα μπορούσε να αλλάξει χαρτοφυλάκιο.

Βασικός υποψήφιος
Τη θέση της θα μπορούσε, σύμφωνα με όσα λέγονται στους κόλπους του SPD, να πάρει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για να βελτιώσει το προφίλ του εν όψει των επόμενων εκλογών. Ο πρώην επικεφαλής της εργατικής ομοσπονδίας, όμως, ο Κλάους Βίζενχιγκελ, έχει αποκαλύψει ότι η προεκλογική του συμφωνία με το κόμμα ήταν να αναλάβει εκείνος το συγκεκριμένο υπουργείο. «Δεν με έχουν ενημερώσει ότι κάτι έχει αλλάξει έκτοτε» δήλωσε ο πολιτικός. Για τη θέση έχει ακουστεί και το όνομα της γ.γ. του SPD, Αντρέα Νάλες.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον πόστο για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητές του θα διευρυνθούν και θα συνδυαστούν με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας. Ο ρόλος είναι αρκετά δύσκολος, επειδή υπάρχει σθεναρή αντίσταση από τα βιομηχανικά λόμπι, όμως από την άλλη προσφέρει σημαντική προβολή.

Εάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν θελήσει να επανέλθει στα παλιά του λημέρια, ο Τόμας Οπερμαν θεωρείται ιδανική επιλογή.

Στη λίστα και ο Σόιμπλε
Το πάλαι ποτέ κραταιό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα έχει περάσει σχεδόν στα αζήτητα, όμως ένα βαρύ όνομα θα μπορούσε να του προσδώσει νέα αίγλη.

Στην περίπτωση που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πάρει τα υπουργεία Οικονομικών ή Εργασίας, εκτιμάται ότι επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα τεθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αντίστοιχα η φον ντερ Λάιεν.

Εάν το υπουργείο Εξωτερικών περάσει στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών, είναι πιθανό να το κρατήσει ο Γκάμπριελ για να κρατηθεί μακριά από τη φθορά της εσωτερικής καθημερινότητας.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

05,10.13

πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63898634

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s