AΝOΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΧΑ : Οι αναλήψεις και οι… εφοπλιστικές ερωτήσεις στη Βουλή

Σχολιάστε

AΝOΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΧΑ : Οι αναλήψεις και οι… εφοπλιστικές ερωτήσεις στη Βουλή
Η αναζήτηση της διακίνησης του μαύρου χρήματος στη Χρυσή Αυγή είναι δύσκολο εγχείρημα, καθώς η «χρηματοδότηση» γινόταν σε μετρητά και αποφεύγονταν οι κινήσεις μέσω τραπεζικών συναλλαγών.
Η ηγεσία της οργάνωσης έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν, καθώς έτσι διευκολύνονταν οι πληρωμές αλλά και η κατοχή μεγάλων ποσών σε μετρητά.

Η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στρέφεται στους ατομικούς λογαριασμούς που διατηρούν σε ελληνικές τράπεζες ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς στις αρχικές έρευνες μεγάλα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από την «πρότερη» επαγγελματική πορεία τους (αρκετοί ήταν άνεργοι ή άεργοι) βρέθηκαν στα σπίτια τους, σε μετρητά αλλά και σε βιβλιάρια καταθέσεων.

Η υποχρέωση να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά ίσως οδηγήσει, υπό την απειλή άσκησης διώξεων, στην αποκάλυψη κάποιων εκ των πηγών χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Ιδιαίτερη ευαισθησία για τη… θάλασσα και ειδικότερα για ναυτιλιακά και εφοπλιστικά θέματα έχει επιδείξει η Χρυσή Αυγή στη 14μηνη κοινοβουλευτική της παρουσία. Οι ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, αλλά και οι τοποθετήσεις εντός της Ολομέλειας της Βουλής από βουλευτές του κόμματος για τα… συμφέροντα των εφοπλιστών που θίγονται προκαλούν το ενδιαφέρον γιατί δείχνουν μια… εμμονή του συγκεκριμένου κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο «αρμόδιος» για θέματα «θαλάσσης» βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια του Πειραιά Ν. Κούζηλος έχει καταθέσει πάνω από δέκα επίκαιρες ερωτήσεις που σχετίζονται με θέματα που απασχολούν τους εφοπλιστές, ενώ σε ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις αρχές του έτους, ο βουλευτής Γ. Γερμενής ή Καιάδας (και γνωστός στο πανελλήνιο από το «εγέρθητου», αλλά και την επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη), διαβάζοντας – και όχι φυσικά αγορεύοντας – επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί πάει να φορολογήσει τους εφοπλιστές, ενώ λίγο νωρίτερα ο συνάδελφός του Ηλ. Παναγιώταρος είχε προτείνει να δοθούν κίνητρα στους εφοπλιστές για την πρόσληψη ελληνικών πληρωμάτων. «Μας λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία με βάση το τονάζ.

Όποιος γνωρίζει την εμπορική δραστηριότητα αντιλαμβάνεται πως την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο, τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία.

Και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους» ανέφερε ο βουλευτής, καταλήγοντας πως «ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία στο παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της Α’ Πειραιά σε τακτά χρονικά διαστήματα ρωτούσε στη Βουλή τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας για θέματα που αφορούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Μεταξύ άλλων ρωτά για το πρόβλημα ρευστότητας των ναυτιλιακών εταιρειών και πώς μπορεί το κράτος μέσω της χορήγησης εγγυητικών επιστολών προς τις τράπεζες να βοηθήσει τις εν λόγω εταιρείες για τα προβλήματα της ελληνικής κρουαζιέρας, ιδιαίτερα μετά την άρση του καμποτάζ, για τη ναυπήγηση νέου τύπου οικολογικών πλοίων, για τα γραφειοκρατικά εμπόδια σχετικά με τη νηολόγηση πλοίων στην ελληνική σημαία, για τις αλλαγές στο νηολόγιο καθώς και για την προστασία της ελληνικής ναυτιλίας σε σχέση με τις κρουαζιέρες Τούρκων πλοιοκτητών σε ελληνικά ύδατα.

06.10.13

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63898565

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s