Απ’ το 2ήμερο Τρίτης και Τετάρτης 8 & 9 Οκτωβρίου – ΒΙΝΤΕΟ-Ο Δοτός πρωθυπουργός στο Ισραήλ – Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ …ΦΩΤΟ-Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί στο δείπνο

Σχολιάστε

Στις συναντήσεις του με την Ισραηλινή ηγεσία ο Δοτός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες που καθιστούν στενότερη τη »συνεργασία» των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε τις προσπάθειες που έκανε η Συγκυβέρνησή του για να ΒΥΘΙΣΤΕΙ η Ελλάδα στην ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ενώ αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενεργειακά αποθέματα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ στην εκμετάλλευση και μεταφορά των αποθεμάτων. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν μαζί να γίνουν ένας φάρος ελπίδας για όλα τα έθνη και όλους τους λαούς της περιοχής», ανέφερε ο Δοτός και Δωσίλογος πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Δείτε το βίντεο από το MEGA

http://www.youtube.com/watch?v=G5f-7wOJhm0&feature=player_embedded

08/10/2013 – 21:18

πηγή : http://www.enikos.gr/politics/180648,BINTEO-O_Prw8ypoyrgos_sto_Israhl.html

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ 

Συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξήχθησαν σήμερα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Δοτό και Δωσίλογο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δωσίλογος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τις Ισραηλινές πετρελαϊκές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η χώρα μας το 2014 για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Σε κοινή δήλωση που υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων Silvan Shalom γίνεται λόγος για »συνεργασία» των δύο χωρών στην αξιοποίηση και την εξερεύνηση φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακό επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, παρουσία των ηγετών των δύο χωρών. Τα σχέδια που εξετάζονται για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ προβλέπουν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ως την Κρήτη και από εκεί η πρώτη εναλλακτική χάραξη συνεχίζει προς Βορρά και συνδέεται με τον κάθετο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων ενώ η δεύτερη κατευθύνεται μέσω Αδριατικής προς Ιταλία η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά Ισραηλινού αερίου. Σε ό,τι αφορά δε τον ηλεκτρισμό το έργο που συζητείται αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.  

Πρόκειται για επενδύσεις τάξεις μεγέθους, αντίστοιχα, 5 δισ. ευρώ για τον αγωγό και 3,5 δισ. για το υποθαλάσσιο καλώδιο. Η Ισραηλινή πλευρά ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του αγωγού από Κοινοτικά κονδύλια ενώ για την ηλεκτρική διασύνδεση συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής και ιδιωτικών εταιριών στη χρηματοδότηση του έργου. 

«Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και οδεύσεις για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δωσίλογος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο Γ.Μανιάτης χαρακτηρίζει επίσης τα αποτελέσματα των συναντήσεων εξαιρετικά θετικά και τονίζει ότι σε συνδυασμό με το μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που υπεγράφη τον Αύγουστο στη Λευκωσία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να αποτελέσουν τη νέα εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την ΕΕ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κάνει λόγο επίσης για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί σήμερα επισφραγίζει τη βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων:

– Στην αξιοποίηση και την έρευνα φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

– Στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

– Στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

– Στη συνεργασία εταιριών του ιδιωτικού τομέα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες.

– Στην κατασκευή έργων αφαλάτωσης νερού, ιδίως σε απομακρυσμένα νησιά, τομέας στον οποίο η Ισραηλινή πλευρά κατέχει σημαντική τεχνογνωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

08/10/2013 19:55

πηγή : http://www.enikos.gr/economy/180623,Energeiakh_synergasia_Elladas-Israhl_.html

ΦΩΤΟ-Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί στο δείπνο

ΦΩΤΟ-Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί στο δείπνο

ΦΩΤΟ-Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί οι Ναζί στο δείπνο

Σε ευχάριστο κλίμα ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Τελ Αβίβ.

Στο ίδιο τραπέζι με τον Αντ. Σαμαρά-Μπενάκη-Ζάννα και τον Ευάγγελο Μπένι-Τουργκούτογλου έκατσε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Τις φωτογραφίες μας έστειλε η απεσταλμένη της Realnews και του Real Fm Χριστίνα Κοραή.

08/10/2013 – 23:14

πηγή : http://www.enikos.gr/politics/180666,FWTO-Samaras_kai_Benizelos_mazi_sto_deip.html

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s