Δύσκολη εποχή για εκποιήσεις, λέει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ. (08.10)

Σχολιάστε

Δύσκολη εποχή για εκποιήσεις, λέει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Νάντιας Βαλαβάνη και Σπ. Χαλβατζή, ο κ. Μανιατόπουλος ανέφερε πως «μεταξύ 1999-2008 είχαμε 90% αύξηση της αξίας των ακινήτων. Σήμερα η αξία τους δεν έχει μειωθεί τόσο. ‘Αρα το «ξεπούλημα» και το «πούλημα» είναι θέμα συγκυρίας».

«Το να περιμένω το αύριο, σημαίνει να πέσει η αξία ή να αυξηθεί. Αν κάποιος, όμως, έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία, δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους. Το θέμα είναι να εκτιμήσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή τη στιγμή που μιλάμε. Με την καλύτερη δυνατή γνώση του μέλλοντος, αλλά χωρίς μελλοντολογίες και αφορισμούς», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Γενικότερα, πρόσθεσε, «η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή αγοραστών. Η αγορά είναι εν υπνώσει. Και αυτός είναι ο βασικότατος λόγος που και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε μία αγορά με βασικά προβλήματα – και όχι κυρίως στα ακίνητα, αλλά σε όλους τους τομείς».

Για να δείξει την κατάσταση στην αγορά ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος αναφέρθηκε και στην ΔΕΠΑ λέγοντας ότι «προσπάθησε η χώρα(σ.σ.: η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ) να πωλήσει τη ΔΕΠΑ, ήρθε μόνο ένας αγοραστής. Μας χόρεψαν στο ταψί επί μήνες, άλλαξαν τους όρους του διαγωνισμού και τελικά απεσύρθησαν. Φταίνε οι Ρώσοι, η Ε.Ε. Η αγορά που ήτανε; Ήρθε κανένας; Άρα είναι κάτι στραβό».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το κόστος της »αδράνειας»(σ.σ. : του χρον.διαστήματος που κυλά απ’ τη μια ΕΚΠΟΙΗΣΗ στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ) είναι το μεγαλύτερο κόστος». «Το να μην πράττεις(σ.σ.:ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΟΙΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ) δεν είναι σκάνδαλο είναι έγκλημα (σ.σ.: ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ και στον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της ΕΛΛΑΔΑΣ). Ο φόβος της υπογραφής είναι κάτι μεγάλο. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι που ξεπερνά τη »νομιμότητα» ή τη »διαφάνεια» (σ.σ. : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΨΥΧΡΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ…). Λάθη θα κάνω».

Γ. Στουρνάρας: Λύση για τη μείωση του χρέους η αξιοποίηση (ΕΚΠΟΙΗΣΗ) της περιουσίας του Δημοσίου

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η αναξιοποίητη-μη ΕΚΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ γη που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, προσφέρει μια μεγάλη λύση για τη αέναη τροφοδότηση  του δημοσίου χρέους….(σ.σ.:επειδή όμως μια εκποίηση συμβαίνει άπαξ, τότε πως θα πληρώνουμε από την εκποίηση ΧΑΡΙΣΜΑ της περιουσίας μας το χρέος εσ αεί;;;; )

Όπως επεσήμανε, πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά ΜΗ ΕΚΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ  ή καταπατημένη γη και μόνον ένα 20% αφορά εισηγμένες εταιρείες. «Αυτό», είπε, «είναι »ευκαιρία» για τη χώρα(σ.σ.: για τα ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΡΑΚΙΑ ΓΡΥΠΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ) Είμαστε απ’ τα λίγα κράτη που έχουν τόσο μεγάλη περιουσία ΜΗ ΕΚΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ στα χέρια του. Μακροχρόνια, αυτό είναι η λύση του προβλήματός μας».

«Σκεφτόμαστε την έκδοση ομολόγων Μπαλαντίρ»

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξάλλου να συζητά την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ. Τα ομόλογα πήραν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ζιπέ στη Γαλλία και το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι κάτοχοί τους μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε μετοχές, των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούσε η κυβέρνηση μέσω χρηματιστηρίου.

Αντίθετα για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου με ρήτρα γης, για το οποίο ρωτήθηκε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «δεν τα έχουμε σκεφτεί».

08.10.2013 18:45
Πηγή:
iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/125239#ixzz2hAZ28HXY

Τι αποσιωπά το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ

 

 

Παραλειπόμενα από το επαγγελματικό παρελθόν του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

 

Τι δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του 72χρονου Κ. Μανιατόπουλου, του 4ου σούπερ-πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ

 

Ανέλαβε σημαντικές και πολυάριθμες θέσεις σε υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, 1995-2004 και παλαιότερα.

 

Ξέχασε στο βιογραφικό του να αναφέρει ότι ήταν μέλος του δ.σ. της εταιρείας KANTOR Α.Ε., η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και στο ΤΑΙΠΕΔ

 

Όταν ήταν στον ΟΛΠ, την κρίσιμη περίοδο προετοιμασίας της εισαγωγής του οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαφώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, παραιτήθηκαν και οι δύο προκαλώντας διοικητική κρίση

 

Ο 72χρονος Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, με πλούσιο βιογραφικό, το οποίο αναφέρει πολλά αλλά ξεχνάει και λίγα, είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρόεδρος του γνωστού πλέον ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του ταμείου το οποίο έχει ως αποστολή να πουλήσει ή να αξιοποιήσει περιουσία του ελληνικού δημοσίου για να μειωθεί το χρέος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στην αποστολή του, ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του…

 

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Στέλιο Σταυρίδη (απεμακρύνθη επειδή χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροπλάνο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη) αναμένεται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων γιατί έχει θητεύσει είτε ως στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου είτε ως σύμβουλος σε αρκετούς από τους οργανισμούς που είναι προς πώληση.

 

Ο κ. Μανιατόπουλος κατέχει θέσεις κύρους ή ασκεί ρόλο συμβούλου τα τελευταία χρόνια. Μέχρι χθες ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (πουλήθηκε στην SOCAR). Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβούλου του ΙΟΒΕ (όπως ήταν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας), ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα ενέργειας, αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου αναιρέσεων του “Agency for the Cooperation of European Energy Regulators” (ACER, Slovenia), Μέλος του “Club de Nice – Energie et Géopolitique”, κλπ.

 

Από το πλούσιο βιογραφικό του ξεχωρίζουν τρία πράγματα:

 

α) οι θέσεις που ανέλαβε σε υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, 1995-2004, αλλά και παλαιότερα 1981-1989). Ο κ. Μανιατόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ την περίοδο 1998-2002 (παραιτήθηκε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χαρ. Ψαραύτη, όταν οι δύο άνδρες ήρθαν σε ρήξη την ώρα που ο ΟΛΠ κατέθετε το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών), ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 1995-2004,

 

β) απουσιάζει η θητεία του στην εταιρεία KANTOR Α.Ε., η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ανάμεσα στους καλούς πελάτες είναι το ΤΑΙΠΕΔ και οι εταιρείες γύρω από το ΤΑΙΠΕΔ (από την ίδια εταιρεία προερχόταν ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κων. Μητρόπουλος),

 

γ) η γνώση του και εμπειρία των ευρωπαϊκών θεμάτων και του θεσμικού πλαισίου στο χώρο της ενέργειας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην επίλυση των εμποδίων για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την πώληση των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Ηταν πρώην γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (Βρυξέλλες, 1986 – 1995), ήταν σύμβουλος της ΔΕΗ (1995-1998), σύμβουλος της ΔΕΠΑ, σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παλαιότερα σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας (σ.σ. πως είναι δυνατόν με τόσο σημαντικούς ανθρώπους στη δημόσια διοίκηση στον κλάδο της ενέργειας, η ελληνική αγορά να έχει τόσες στρεβλώσεις; Είναι ένα αναπάντητο ερώτημα)

 

Εκτός των άλλων, ο κ. Μανιατόπουλος, έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμβούλια υπουργών ενέργειας, στον διεθνή οργανισμό ενέργειας (ΙΕΑ), στον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε διαπραγματεύσεις με τον OPEC και τον OAPEC, στις συνομιλίες για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα κλπ.

 

Έχει διαπραγματευθεί την εξαγορά της ESSO-Pappas από το ελληνικό δημόσιο (δημιουργία της ΕΚΟ) και έχει χρηματίσει στέλεχος διεθνών εταιριών πετρελαίου στην Ελλάδα (ΒΡ) και τη Γαλλία (SHELL).

 

Είναι Μηχανικός παραγωγής (Μ.–Η.) του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομία και Στατιστική, στην Αθήνα και στο Παρίσι και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά.

 

ThePressProject

 

Ακολουθεί το βιογραφικό του κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και τον διόρισε (πριν τον διορισμό του θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής):

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιατόπουλος είναι πρώην Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Βρυξέλλες, 1986 – 1995).

 

Σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

 

Παράλληλα, είναι Μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα Ενέργειας, Αν. Μέλος του Συμβουλίου Αναιρέσεων του “Agency for the Cooperation of European Energy Regulators” (ACER, Slovenia), Μέλος του “Club de Nice – Energie et Géopolitique”, κλπ.

 

Έχει διατελέσει Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), της Μονάδας Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΚΟ, Πρόεδρος του ΟΣΚ, Μέλος του Governing Board του International Energy Agency (IEA), Πρόεδρος του European Energy Charter WG1, Μέλος Δ.Σ. της Εταιρίας Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ – Ελ. Βενιζέλος), Μέλος Επιτροπών του ΥΠΕΚΑ, Μέλος και Σύνδεσμος με το WEC (World Energy Council) της Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (TEE), Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΟΤ, της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ), διαφόρων Επιστημονικών Εταιριών, Συλλόγων, Οργανώσεων, καθώς και Πρόεδρος ή Μέλος Δ.Σ. Ιδιωτικών Εταιριών.

 

Έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας, στα Governing Boards του International Energy Agency (IEA) και του International Atomic Energy Agency (IAEA), στο Oxford Energy Club, σε διαπραγματεύσεις με τον OPEC και τον OAPEC, στις συνομιλίες για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα, σε πολυάριθμες διεθνείς ή διμερείς Συναντήσεις, Διαπραγματεύσεις, Συνέδρια, κλπ.

 

Έχει διαπραγματευθεί την εξαγορά της ESSO-Pappas από το ελληνικό δημόσιο (δημιουργία της ΕΚΟ), έχει εργασθεί ως Σύμβουλος της Διοίκησης της ΔΕΗ για θέματα προσαρμογής σε καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας, της ΔΕΠΑ για Ιδιωτικοποίηση Δικτύων, της ΡΑΕ για θέματα αγοράς πετρελαιοειδών, έχει χρηματίσει Στέλεχος διεθνών εταιριών πετρελαίου στην Ελλάδα (ΒΡ) και τη Γαλλία (SHELL).

 

Έχει ασκήσει πολλαπλές άλλες κύριες ή παράλληλες Επιστημονικές, Επαγγελματικές, Συνδικαλιστικές και Πολιτικές δραστηριότητες για Ενεργειακά θέματα, θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, Επενδύσεων, Διεθνών Σχέσεων κλπ.

 

Έχει οργανώσει, προεδρεύσει η συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής η Συντονιστής σε πολυάριθμες Διεθνείς Συναντήσεις και Συνέδρια Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, σε Επιτροπές και Συσκέψεις για θέματα Ενέργειας, στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή, Κόλπο, Κίνα κλπ.

 

Έχει εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και Πρόεδρος ή Μέλος πολλών Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Φορέων.

 

Είναι Μηχανικός παραγωγής (Μ.–Η.) του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομία και Στατιστική, στην Αθήνα και στο Παρίσι.

 

Ομιλεί την Ελληνική, την γαλλική και αγγλική.

 

Έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1941, είναι παντρεμένος με την Ομότιμο Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θ. Χίου και έχει ένα γιό (Δικηγόρο).

 

© 2010-2014 ThePressProject.gr

 

Πηγή : http://www.thepressproject.gr/article/47479/Ti-aposiopa-to-biografiko-tou-neou-proedrou-tou-TIPED

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s