ΕΟΠΥΥ: Θα μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας – Προκλητικές νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ

Σχολιάστε

ΕΟΠΥΥ: Θα μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η TASK FORCE ΣΤΟΝ Αδ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Έναν ΕΟΠΥΥ με ξεκάθαρο ρόλο, αυτόν του «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, που θα τις προσφέρει στη συνέχεια στους ασφαλισμένους του, εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, η επιτροπή της Task Force, που συνέταξε το (δεύτερο) σχέδιο αναδιαμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Τόσο το πόρισμα της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Κυριάκο Σουλιώτη, όσο και το πόρισμα της επιτροπής για την Ομάδα Δράσης πρόκειται να κατατεθούν και να συζητηθούν την Τετάρτη στη Βουλή.
Το νέο πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας
προτείνει επίσης ενοποίηση των υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ και μετασχηματισμό των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (24ωρη λειτουργία) και των κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με υπαγωγή τους στις υγειονομικές περιφέρειες. Σημειώνεται ότι ανάλογες προτάσεις εμπεριέχει η πρόταση Σουλιώτη.
«Επικέντρωση του ΕΟΠΥΥ στην κύρια αποστολή του ως εθνικός ασφαλιστικός φορέας υγείας και ενδυνάμωση του ρόλου του ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας» περιγράφεται ο ειδικός στόχος του ασφαλιστικού φορέα από τους συντάκτες της έκθεσης.
Ειδικότερα, προτείνεται:

– Ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΠΦΥ στην Ελλάδα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ με στόχο την διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης υπηρεσιών υγείας, τον περιορισμό του κατακερματισμού του συστήματος ΠΦΥ και κατά συνέπεια τη βελτίωση του συντονισμού του, τη διασφάλιση της ορθολογικότερης διαχείρισης των υγειονομικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού (ιατρούς, κοινοτικούς νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές κ.ά.).

– Επιχειρησιακός μετασχηματισμός των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (24ωρη λειτουργία) και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και υπαγωγή τους στις (ΥΠε), οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.

– Καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού ιατρού,  υποχρεωτική έκδοση παραπεμπτικού για επίσκεψη στην εξειδικευμένη και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (εξαιρέσεις σε χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα) και την ενδυνάμωση των διαδικασιών και δράσεων πρόληψης στην ΠΦΥ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, τη διαχείριση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και την καθολική εφαρμογή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα νοσήματα.
– Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ειδικοί εισηγούνται οι πόροι να διαχωριστούν από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό των ΥΠΕ.
Για προσωπικό, προτείνονται τα εξής:

– Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό για τις ΥΠΕ, με την ανάθεση των νέων καθηκόντων (έως τον Νοέμβριο).

– Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για κάθε Κέντρο Υγείας και οικογενειακό ιατρείο (όπως αυτά θα διαμορφωθούν), έως τον Δεκέμβριο.

– Να υπάρξει μέριμνα για τη μετακίνηση διοικητικού προσωπικού, από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (έως τον Ιανουάριο του 2014).

– Να συναφθούν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τους ανάλογους επαγγελματίες υγείας (κυρίως ιατρούς), λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στη συνολική δομή του τομέα της υγείας.

Πηγή : defencenet.gr 08/10/13 – 18:27

Προκλητικές νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ

«Μαύρες τρύπες» στις νοσηλείες –και συνεπώς στα νοσήλια-  των ασφαλισμένων του εντόπισε ο ΕΟΠΥΥ. Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει πλέον να ελέγξει αναδρομικά το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο με τις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο Οργανισμός εξέδωσε άμεσα τις… πέντε εντολές –διατάξεις που θα διέπουν την περίθαλψη στις ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του.

Έλεγχος του Οργανισμού σε τυχαίο δείγμα περιστατικών ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα αποκάλυψε υψηλό αριθμό «μοιραίων» περιστατικών, δηλαδή περιστατικών που αφορούσαν κυρίως υπερήλικες ή χρονίως πάσχοντες οι οποίοι κατέληγαν μετά την εισαγωγή τους στην ιδιωτική κλινική. Σε κάποιες δε κλινικές οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ  προέρχονταν στην πλειοψηφία τους από συγκεκριμένα ιδρύματα χρονίων παθήσεων.

Ανάλογες αρνητικές «εκπλήξεις» ανέμεναν τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ κατά τον έλεγχο σε ιδιωτικά μαιευτήρια όπου διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των μωρών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) – η αύξηση προέκυπτε τόσο από την παράθεση στοιχείων προγενέστερων ετών του ίδιου μαιευτηρίου όσο και από τη σύγκριση με τις αντίστοιχες νοσηλείες νεογνών σε δημόσια μαιευτήρια.

«Προβληματικές» νοσηλείες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Τα ευρήματα της έρευνας σήμαναν συναγερμό στον Οργανισμό και συγκεκριμένα στο τμήμα που ασχολείται με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), δηλαδή τον τιμοκατάλογο κάθε νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η διασταύρωση των οικονομικών μεγεθών ενίσχυσε τις ενδείξεις για τις «προβληματικές» νοσηλείες. Διαπίστωσαν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού (οι σχετικές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους έχουν ξεφύγει κατά 150 εκατ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να καταγράφεται ελάχιστη αύξηση και στον αριθμό των περιστατικών.

Εκτός από την οικονομική παράμετρο αυτών των περιστατικών, πηγές του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν  ότι τίθεται και ιατρικό ζήτημα ως προς την σκοπιμότητα των νοσηλειών και των ιατρικών πράξεων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ενδεχομένως να χρήζει επιστημονικής έρευνας κι εξήγησης το υψηλό ποσοστό των νεογνών που χρειάζονται ΜΕΝΝ στα ιδιωτικά μαιευτήρια και μάλιστα στην πλειοψηφία τους με την ίδια αιτιολογία: την ταχύπνοια.

Διερεύνηση και από ιατρική οπτική εκτιμούν ότι χρειάζεται και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλειών υπερηλίκων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική πράξη και κατέληξαν ένα-δυο 24ωρα μετά από αυτήν.

«Τα πραγματικά βαριά περιστατικά θα συνεχίσουν να καλύπτονται αλλά πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατάσταση. Εννοείται ότι δεν  μιλάμε για πολυτραυματίες και πραγματικά επείγοντα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αλλάζει η κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Είναι όμως διαφορετικό ζήτημα να γίνεται συστηματικά εισαγωγή υπερηλίκων σε ιδιωτικές ΜΕΘ ή να υποβάλλονται σε ορθοπαιδικές  ή καρδιολογικές επεμβάσεις, να καταλήγουν μέσα σε μία ημέρα και να καλείται ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τις κλινικές. Το κόστος – όφελος κάθε επέμβασης συνεκτιμάται πρώτα από τον γιατρό…» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Οργανισμού.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ για λοίμωξη του αναπνευστικού ασθενή με συνοδά (επιβαρυντικά) νοσήματα κοστίζει βάσει των ΚΕΝ για 10 ημέρες 1.762 ευρώ όταν υπάρχουν επιπλοκές και 1.040 ευρώ χωρίς επιπλοκές –και για 8 ημέρες. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, εάν ο ασθενής αποβιώσει μέσα σε τρία 24ωρα από την εισαγωγή του δεν θα αποζημιώνεται η κλινική με το ποσό των 1.040 ευρώ ή των 1.762 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση αλλά θα καταβάλλεται μόνο το ανοιχτό νοσήλιο, δηλαδή 34,65 ευρώ για κάθε ημέρα νοσηλείας  και φάρμακα καθώς και τυχόν ιατρικά υλικά.   

Διευκρινιστικές διατάξεις για τις χρεώσεις ΚΕΝ στις κλινικές

Τα ευρήματα του δειγματοληπτικού ελέγχου οδήγησαν αμέσως σε διευκρινιστικές διατάξεις τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με το πλαίσιο της νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τα μέλη του Οργανισμού. Εγκύκλιος που αναρτήθηκε στη Διαύγεια περιέλαβε τις αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος των ΚΕΝ και την αντιμετώπιση του φαινομένου της «προκλητής δημιουργίας νοσηλίων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός:

•    Δεν αποζημιώνει παράταση της νοσηλείας αν ο ασθενής παρουσιάσει επιπλοκές και απαιτηθεί να παρατείνει εκ νέου τη νοσηλεία του.
•    Δεν αποζημιώνει ιατρικές πράξεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που δεν έχουν λάβει κοστολόγηση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
•    Δεν αποζημιώνει πράξεις που δεν προβλέπονται σε ΚΕΝ.
•    Δεν αποζημιώνει με ΚΕΝ -αλλά με ημερήσιο νοσήλιο- περιπτώσεις νεογνών που νοσηλεύονται σε εντατική και κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης του θεράποντος γιατρού που θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της νοσηλείας σε εντατική και κατόπιν ελέγχου του ιατρικού φακέλου του νεογνού από τον ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα δίνει και την τελική έγκριση.
•    Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει με ΚΕΝ νοσηλείες ασθενών οι οποίοι κατέληξαν μετά την εισαγωγή τους στο ιδιωτικό θεραπευτήριο ή το δημόσιο νοσοκομείο εντός των τριών πρώτων ημερών νοσηλείας. Για τις ημέρες νοσηλείας ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο.

Πηγή : defencenet.gr 05/10/13 – 10:55

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s