Οι σκοτεινές διαδρομές της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα: Οι μπράβοι, η νύχτα και τα φυντάνια

Σχολιάστε

Οι σκοτεινές διαδρομές της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα: Οι μπράβοι, η νύχτα και τα φυντάνια

Υπό το φως των καταιγιστικών αποκαλύψεων για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τις μπίζνες που επεδίωκε να… ανοίξει στη Ζώνη του Περάματος μετά και τις συλλήψεις στελεχών της οργάνωσης, επανέρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί πριν από ένα χρόνο στο διαδίκτυο και οι οποίες ενέπλεκαν τον δικηγόρο και πρώην δήμαρχο Περάματος Γιάννη Γλύκα (2006-2010 με το ΠΑΣΟΚ) με την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών που ξυλοκόπησαν τους Αιγύπτιους ψαράδες στο Ικόνιο Περάματος στις 12/6/2012.

Συγκεκριμένα, αφορμή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ήταν η επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, που είχε προκάλεσει τότε σάλο στα εγχώρια, αλλά και σε πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ορισμένοι αριστεροί ακτιβιστικοί κύκλοι, σε ανάρτησή τους στο athens.indymedia.org, έκαναν τότε ευθέως λόγο για «εκτέλεση συμβολαίου από τη Χρυσή Αυγή, με χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα από τους έλληνες ιχθυεμπόρους χονδρικής».

Συγκεκριμένα, το athens.indymedia.org ανέφερε στην επίμαχη ανάρτησή του στις 15/7/2012:

Λίγες βδομάδες μόνο πριν την επίθεση στο σπίτι των αιγυπτίων ψαράδων, εκπρόσωπος των ελλήνων ιχθυεμπόρων κυκλοφορούσε στους πάγκους χονδρικής πώλησης της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου και με ντουντούκα «επισήμαινε» το πρόβλημα με τους αιγύπτιους ψαράδες για τους Έλληνες ιχθυεμπόρους (μεγαλέμπορους της ιχθυόσκαλας και εμπόρους λιανικής στα ιχθυοπωλεία).

Η ανάρτηση όμως δεν περιοριζόταν εκεί, αλλά ενέπλεκε στην όλη ιστορία τον προφυλακισμένο Βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγό:

Ακολούθησε η ομιλία του Λαγού στο Πέραμα, στην καφετέρια Αίνιγμα, στην πλατεία Τζορμπατζόγλου, που δήλωσε ότι οι αιγύπτιοι που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν θα δίνουν πλέον στη Χρυσή Αυγή και το ίδιο βράδυ έγινε η επίθεση από την Ομάδα Κρούσης Περάματος της Χρυσής Αυγής (κυκλοφορούν στην περιοχή με σχετικά μπλουζάκια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιχθυόσκαλα Κερατσινίου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και διακινούνται σε αυτή τόσο τα ψάρια που αλιεύονται σε διάφορα σημεία του Αιγαίου και του Σαρωνικού όσο και τόνοι ψαριών που εισάγονται από το εξωτερικό και καταφθάνουν καθημερινά με ψυγεία-κοντέινερ (πχ από δυτική Αφρική). Οι αιγύπτιοι, για όσους δεν το γνωρίζουν εργάζονται σε όλες τις ιχθυόσκαλες της επικράτειας. Προέρχονται κυρίως από ψαροχώρια της Ερυθράς Θάλασσας και έχουν έρθει εδώ με διακρατικές συμφωνίες λόγω της ειδίκευσης τους στην αλιεία. Είναι το βασικό προσωπικό στις μηχανότρατες και πληρώνονται τόσο με (χαμηλό) μισθό όσο και με μερτικό από την ψαριά (ποσοστό σύμφωνα με την απόδοση). Αυτά τα μερτικά διακινούσαν χρόνια τώρα στις γύρω περιοχές μέσα σε κασελάκια ενώ τα τελευταία χρόνια κάποιοι από αυτούς άνοιξαν και ένα ψαράδικο στο Πέραμα και εντάχθηκαν «επίσημα» στο δίκτυο λιανικής πώλησης ψαριών.

Στην ουσία το πρόβλημα των ελλήνων ιχθυεμπόρων δεν είναι άλλο από το ότι οι αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν ένα δίκτυο διανομής-πώλησης ψαριών με καροτσάκια και τρίκυκλα, σε σπίτια, καφενέδες κλπ, στα οποία διαθέτουν ψάρια και λοιπά θαλασσινά σε τιμές κατώτερες της μισής από τα ιχθυοπωλεία.

O Λαγός, όμως, δεν ήταν το μόνο αναφερόμενο όνομα: η ανάρτηση στο athens.indymedia.org έκανε λόγο και για πρώην δήμαρχο του Περάματος, δικηγόρο στο επάγγελμα που διατηρεί γραφείο στο Πέραμα, ονόματι Γιάννη Γλύκα (είχε εκλεγεί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είχε αναλάβει χρέη συνήγορου υπεράσπισης των συλληφθέντων για την επίθεση (Ευγενικός Μάρκος, Αγριόγιαννης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Μαρία Θωμάς, Νικητοπούλου Ελένη-Χριστίνα), κάτι που οδήγησε στη διάσπαση του ψηφοδελτίου και στην απομόνωσή του από την πολιτική ζωή:

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι δικηγόρος υπεράσπισης των «μπουμπουκιών» που συνελήφθησαν ήταν ο πρώην δήμαρχος Περάματος, ο «κύριος» Γλύκας, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή του ως συνηγόρου υπεράσπισης, υποδεικνύει τον βαθύτερο βαθμό διαπλεκόμενων συμφερόντων πάνω στο ζήτημα της ιχθυόσκαλας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν και πιο ταπεινοί λόγοι, όπως ότι ο Πανταζής του κανόνιζε (επ’ αμοιβή εννοείται) την ομάδα προστασίας του όταν ο Γλύκας ήταν δήμαρχος.

[…]

Η θεσμική εμπλοκή των τοπικών-δημοτικών αρχών πάνω στο ζήτημα των αιγύπτιων ψαράδων έχει εκδηλωθεί εξόφθαλμα στην περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας τις τελευταίες βδομάδες. Η δημοτική αστυνομία κυνηγάει με ιδιαίτερο ζήλο τους πλανόδιους μικροπωλητές με τα κασελάκια. Τους κατάσχει τα ψάρια (που μετά τα μοιράζουν μεταξύ τους), τους τραμπουκίζει και τους απειλεί. Ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας αντιδήμαρχος κύριος Οικονομάκης διακινεί την ψευδή φήμη ότι έχουν στείλει κατ’ επανάληψη κατασχεμένα ψάρια στο χημείο του κράτους, τα οποία έχουν προκύψει αλλοιωμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Προφανώς κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν ισχύει αφού ο κύριος Οικονομάκης που έχει γευτεί κατ’ επανάληψη τα κατασχεμένα ψάρια (μαζί με τους άνδρες του και τον «σύμβουλο» του, συνταξιοδοτημένο πρώην αστυνομικό διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά) χαίρει άκρας υγείας. Το πλέον πρόσφατο περιστατικό, έγινε το πρωί της Δευτέρας 9/7 και έφτασε μέχρι τη σύλληψη για παραπομπή στο αυτόφωρο (που δεν είναι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας) του πρόεδρου του συνδικάτου μετάλλου, ο οποίος βρέθηκε -μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους που επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη συμπεριφορά των δημοτικών αστυνόμων- μπροστά σε έλεγχο-κατάσχεση ψαριών από τους δημοτικούς αστυνόμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με χρήση σωματικής βίας, λεκτικούς τραμπουκισμούς, λογίδρια και νουθεσίες που παρέπεμπαν σε μέλος της Χρυσής Αυγής. Δείτε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία http://www.metallergatis.blogspot.gr/

Η ανάρτηση κατέληγε:

Παρόμοιες μεθοδεύσεις (συμβόλαια «νουθεσίας»-ξυλοδαρμού) επιχειρήθηκαν και για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στην περίφημη εκείνη ομιλία του Λαγού στο Πέραμα, εξάλλου, οι αναφορές δεν εξαντλήθηκαν στους αιγύπτιους αλιεργάτες αλλά επεκτάθηκαν εξίσου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής να κάνει και εκεί κουμάντο. Έχει γίνει, μάλιστα, γνωστή, συνάντηση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με νονούς της νύχτας και εργολάβους της ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης για τη συμφωνία και την «τακτοποίηση» του θέματος, με στόχο προφανώς συνδικαλιστικά στελέχη. Η «δουλειά» ωστόσο χάλασε λόγω δυσφορίας-άρνησης κάποιων τουλάχιστον από τους νονούς (που καταλάβαιναν ότι θα μπλέξουν σε περιπέτειες έξω από τα «νερά» που κινούνται συνήθως) και διαρροής της πληροφορίας σχετικά με τη συνάντηση και το περιεχόμενό της. Αυτό δε σημαίνει ότι η προσπάθεια τους σε αυτό το μέτωπο έχει εγκαταλειφθεί και δε θα επιχειρήσουν να επανέλθουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού οι επιδιώξεις τους εκπορεύονται από τους μακροχρόνιους διακαείς πόθους των μεγαοεργολάβων της Ν/Ε ζώνης. Ενδεικτική πληροφορία της διαπλοκής συμφερόντων είναι ότι η καφετέρια ΑΙΝΙΓΜΑ (που έκανε την περίφημη ομιλία του ο Λαγός και έχει προ διετίας δεχτεί βομβιστική επίθεση) ανήκει σε κάποιον Φυντάνη, ο αδελφός του οποίου είναι εργολάβος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ενώ υπάρχει και ένας τρίτος αδερφός που είναι στην αστυνομία [αντιτρομοκρατική].

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης, μεταφερθείτε στη σελίδα του athens.indymedia.org.


10.10.2013 13:09

Πηγή: iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/125512#ixzz2hNijuVIr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s