Κλείνουν ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ τα ψυχικά νοσήματα θερίζουν (13.10)

Σχολιάστε

Κλείνουν ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ τα ψυχικά νοσήματα θερίζουν

Σε κλείσιμο θα οδηγηθούν ως το τέλος του 2015 τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, βάσει του συμφώνου Λυκουρέντζου- Andor, όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με τον Θανάση Βαξεβάνη, διευθυντή του τμήματος οξέων περιστατικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων μειώθηκε από εννέα σε τρία αλλά την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Κατήγγειλε ακόμα ότι από τη μεταφορά του τμήματος οξέων περιστατικών από το ΨΝΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, το οποίο δεν έχει ούτε το χώρο αλλά ούτε τις υποδομές για τα οξέα περιστατικά, κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους ασθενείς από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

«Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 στο Παπανικολάου, στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπαγεωργίου. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Αν κλείσουν, οι ψυχωτικοί ασθενείς θα βρεθούν στους δρόμους. Από τις δύο κλινικές των οξέων του ΨΝΘ η μία θα μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο και η Β΄ Πανεπιστημιακή στο Ιπποκράτειο. Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι 12-15 κλίνες που θα λειτουργούν εκεί και δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και απ’ όλη τη Μακεδονία» ανέφερε.

Και όλα αυτά, την ώρα που σύμφωνα με Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων από το 2011 έως σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 50% !

Στο ίδιο μήκος κύματος και επικαλούμενος στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε ότι, ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 12,5%.

13 October 2013 20:09

πηγή : http://www.ertopen.com/eidiseis/item/6941-kleinoyn-psychiatrika-nosokomeia-enw-h-katathlipsh-therizei#.Ulu6EBAVf6M

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s