Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητα Τσίπρα (22.10) — Α. Τσίπρας: Υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν και επισήμως

Σχολιάστε

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητα Τσίπρα 

 «Ισχυρό συμβολισμό της ελπίδας για την Ευρώπη» αποτελεί η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν, όπως επισημαίνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνεται η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς και πολλές πολιτικές δυνάμεις και «η φωνή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας ενάντια στις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές και την απειλή της ακροδεξιάς».

  Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

  «Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων του ΚΕΑ στη Μαδρίτη, οι πρόεδροι συζήτησαν για την προετοιμασία του ΚΕΑ για τις Ευρωεκλογές του 2014. Αυτές οι εκλογές θα είναι κρίσιμες, για να δοθεί βήμα στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα.

Η δημοκρατία παραβιάζεται στην Ευρώπη. Μόνο οι χρηματοπιστωτικές αγορές ορίζουν τη νομοθεσία. Οι πολίτες, οι λαοί πρέπει να ανακτήσουν τη δύναμη να αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Η λαϊκή κυριαρχία,που πλήττεται καθημερινά, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Το Συμβούλιο Προέδρων συζήτησε την δυνατότητα υποβολής κοινής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΚΕΑ δεν θεωρεί ότι αυτό το νέο μέτρο εκδημοκρατίζει την Ε.Ε. Δεν αποκρύπτει, όπως ελπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και η τρόικα, τον αυταρχισμό τους.

Έχοντας αυτό υπόψιν, το Συμβούλιο Προέδρων θεωρεί ότι δεν πρέπει, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να αφήσουμε να μονοπωλήσουν το δημόσιο λόγο οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κρίση. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα και για την επανίδρυση της Ευρώπης, πρέπει να έχουν τη δική τους φωνή.

Το Συμβούλιο Προέδρων αποφάσισε να προτείνει στο επόμενο συνέδριο του ΚΕΑ, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Για το ΚΕΑ αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί ισχυρό συμβολισμό της ελπίδας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο των πολιτικών λιτότητας. Κι όμως, η Ελλάδα αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οποίου πρόεδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ένωσε τον ελληνικό λαό ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και τον αυταρχισμό και υπέρ της ανάκαμψης της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη. Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας ενάντια στις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές και την απειλή της ακροδεξιάς.

Αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς και πολλές πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι το συνέδριο, το Προεδρείο του ΚΕΑ εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο Προέδρων να διαβουλευτεί με όλα τα κόμματα-μέλη και παρατηρητές του ΚΕΑ, τις δυνάμεις που απαρτίζουν την Ομάδα GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους όσοι απορρίπτουν τη λιτότητα και προσβλέπουν σε μια προοδευτική λύση στην κρίση και ένα άλλο σχέδιο για την Ευρώπη».

 22/10/2013 – 17:26

Πηγή : http://www.enikos.gr/politics/184412,To_Komma_Eyrwpaikhs_Aristeras_gia_thn_yp.html

Α. Τσίπρας: Υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν και επισήμως

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το Συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταλήγει στην πρόταση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, το οποίο είναι αρμόδιο να λάβει και την τυπική, τελική απόφαση. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίχθηκε με πολύ θερμά λόγια από το σύνολο των συμμετεχόντων και υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ: 

– Ηθική διότι αναγνωρίζεται ο πρωτοπόρος ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά.

– Πολιτική διότι αναδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την αρχή της κρίσης, ότι η κρίση δηλαδή είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του «μερκελισμού», σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

– Ιδεολογική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που στην ιδρυτική του διακήρυξη ορίζει την Ευρώπη ως το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και της ταξικής αντιπαράθεσης.

Το πολιτικό σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάθεση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα περιγράφεται από τα παρακάτω σημεία:

1. Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί στοιχείο εκδημοκρατισμού της Ε.Ε., αλλά κατ’ επίφαση εκδημοκρατισμό, όχι μόνο γιατί η επιλογή των πολιτών διά της ψήφου τους θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα (σύμφωνα με το Άρθρο 17, Παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε καταψηφίσει στο σύνολό της), αλλά και γιατί η κυρίαρχη πολιτική του δημοσιονομικού αυταρχισμού, που ακολουθούν η ηγεσία της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις της δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων, συρρικνώνει συνεχώς τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

2. Η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έρχεται ακριβώς ως απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Φιλοδοξεί να δώσει έκφραση και να αποτελέσει τη φωνή των εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, που υποφέρουν εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, των μνημονίων, των προγραμμάτων λιτότητας και την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.

3. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει την υπαρκτή ελπίδα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη και δυνάμει σε κυβερνητική δύναμη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επίσης παράδειγμα πρωτοφανούς επιτυχίας της Αριστεράς ως αυτόνομο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, που έχει κατορθώσει να διεμβολίσει τον παραδοσιακό δικομματισμό (δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας) και να διεκδικεί σήμερα να οδηγήσει μια χώρα-θύμα των μνημονίων και πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, σε μια φιλολαϊκή και αντιμνημονιακή διέξοδο από την κρίση. Το μήνυμα, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Αριστερά φιλοδοξεί να στείλει μέσα από την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί και ότι η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης και την ανάδειξη της πραγματικής δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ενότητα των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης και να εμποδίσει έτσι την ανάδυση εθνικιστικών, σοβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων.

Πηγές: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΜΠΕ

18.10.13

πηγή : http://www.ertopen.com/eidiseis/item/7307-a-tsipras-ypopshfios-ths-eyrwpaikhs-aristeras-gia-thn-proedria-ths-komision-kai-epishmws#.UmGdyBBQj6M

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s