Τα «κόκκινα δάνεια» απειλούν το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης (29.10)

Σχολιάστε

Οι αυξήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κόκκινα δάνεια την περίοδο 2008 έως το 2012 στις ευρωπαικές τράπεζες, αγγίζοντας τα 1,2 τρις ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν  σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας PwC, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Η έκθεση η οποία βασίστηκε στους ισολογισμούς των τραπεζών, διαπίστωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δις ευρώ το 2006 σε 1,187 τρις ευρώ το 2012. Οι αυξήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα. Η έκθεση προειδοποιεί για ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση του προβλήματος εξαιτίας του «αβέβαιου οικονομικού κλίματος».

Τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δάνεια ύψους 2,4 τρις. ευρώ, τα οποία σχεδιάζουν να διαγράψουν ή να πουλήσουν. Τα στοιχεία της PwC έρχονται στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την ίδια της εποπτείας του πριν από το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες – 179 δις. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011. Οι ισπανικές τράπεζες είχαν 167 δις. ευρώ τέτοιων δανείων, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά από τα 136 δις. ευρώ του 2011. Για τις βρετανικές τράπεζες, η κατάσταση βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 164 δις. ευρώ από 172 δις. ευρώ το 2011.

Παρ’ όλα αυτά τα κόκκινα δάνεια σκοπεύουν να γίνουν άλλο ένα πιστωτικό προϊόν το οποίο θα αγοράσουν μεγάλα Hedge Funds διογκώνοντας με πιστωτικά «απόβλητα» την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σφαίρα που είναι από τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Τόμπσεν ο οποίος είπε οτι βλέπει αυξημένο αριθμό ξένων επενδυτών να εξετάζουν αγορές χαρτοφυλακίων δανείων, με ποιο ενεργητικά τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από επενδυτές της ‘Απω Ανατολής και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Πηγή : AlfaVita.gr Τρί, 29/10/2013 – 13:46

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s